Berbera - směs koření
Hřebíček, pískavice řecké seno, opražené chilli papričky, dlouhý pepř, zázvor, koriandr, hřebíček, skořice, kardamom, ajowan. Na zeleninové a drůbeží pokrmy.
Zdroj: Srecepty
Každá domácnost v Etiopii ma vlastní recept na berberu (Berbere). Jedná se o směs různých druhů koření.
Berberu lze připravit vlastní, vyzkoušením různých kombinací a otestováním. Pro začátek můžete přidat tyto ingredience:
10 kusů sušených červených chilli
½ lžičky semen koriandru
5 kusů hřebíčku
semena z 6 zelených lusků kardamomu
¼ lžičky semen ajowanu
8 kusů nového koření
½ lžičky černého pepře
½ lžičky semen pískavice
malý kousek skořice
½ lžičky mletého zázvoru
Zahřejeme těžkou pánev bez oleje a dáme chilli koření a zbytek po 2-3 minutách. Pražíme na mírném ohni, dokud směs neztmavne, za stálého míchání abychom zabránili spálení. Necháme vychladnout, pak odstraníme semena chilli a chilli vrátíme do směsi. Vše pomeleme na jemný prášek a uchováváme ve vzduchotěsné nádobě po dobu až čtyř měsíců. Většinu z koření lze nalézt na indických trzích nebo trzích Blízkého východu.
Nejlepší způsob, jak pomlít koření je mlýnek na kávu.
Zdroj: Squidoo
Berbere žihadlo
1 lžička mletého zázvoru
½ lžičky mletého kardamomu
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky semen pískavice
¼ lžičky mletého muškátového oříšku, nejlépe čerstvě nastrouhaný
¼ lžičky mletého hřebíčku (v originále chyba: %u215B lteaspoon)
¼ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého nového koření
2 lžíce jemně nasekané cibule
1 lžíce jemně nasekaného česneku
2 lžíce soli
3 lžíce suchého červeného vína
2 šálky papriky
2 lžíce ostré mleté papriky
½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
1 ½ šálku vody
chcete-li 2 lžíce rostlinného oleje
V těžké 2 - 3 litrové pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) opečte zázvor, kardamom, koriandr, pískavici, muškátový oříšek, hřebíček, skořici a nové koření při nízké teplotě zhruba po dobu jedné minuty, za stálého míchání. Pak nechte vychladnout asi 5 až 10 minut.
Do mixéru dejte opražené koření, cibuli, česnek, 1 lžíci soli a 1 lžíci vína a vše umixujte při vysoké rychlosti, až je ze směsi hladká pasta.
Smíchejte papriku, pálivou papriku, černý pepř a zbývající lžíci soli v pánvi a opražte je při nízké teplotě po dobu asi jedné minuty, neustále míchejte nebo potřásejte pánví. Rozmíchejte ve vodě, 1/4 šálku, přidejte směs s kořením a vínem. Prudce svařte, ale za co nejnižší možné teploty po dobu 10 až 15 minut. S pomocí gumové stěrky přesuňte berberu do sklenice nebo hliněného hrnce a dobře zabalte.
Nechte pastu vychladnout na pokojovou teplotu, pak přidejtě nahoru dostatek oleje, aby se fvytvořila vrstva alespoň 1/4 palce silná. Přikryjte fólií nebo plastovým obalem a dejte do chladu.
Zdroj: Squidoo