Stránka 1 z 1

Česnáček lékařský (cesnačka) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 21. říj 2010 0:12:58
od Ivana
Ravioli s česnáčkem a špenátem
Přísady:
4 šalotky, nasekané
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
180 g špenátu
180 g listů česnáčku
120 g sýra ricotta
60 g strouhaného parmazánu
60 g nasekaných na slunci sušených rajčat
6 listů čerstvého těstovinového těsta
2 lžíce másla
sůl a černý pepř, podle chuti
1 vejce rozšlehané s 1 lžící vody
Příprava:
Dáme máslo na pánev a usmažíme šalotku a česnek do měkka. Přidáme špenát a česnáčkové listy a necháme zavadnout. Dochutíme solí a pepřem, vyjmeme z pánve a necháme mírně vychladnout. Vyždímáme veškerou tekutinu ze špenátu a česnáčku a nakrájíme. Přidáme do mísy a spojíme se zbývajícími složkami (kromě těsta).
Nařežeme těsto na obdélníky požadované velikosti. Potřeme těsto rozšlehaným vejcem a naplníme směsí. Přehneme těsto a okraje stiskneme hroty vidličky.
Dáme ravioli do hrnce do lehce vroucí osolené vody a vaříme asi 3 minuty nebo dokud nevyplavou. Servírujeme promíchané s 300 g vlašských ořechů a česnáčkovým pestem, posypeme strouhaným parmezánem a podáváme.
Přeloženo z Celtnet

Re: Česnáček lékařský - recepty

PříspěvekNapsal: pon 01. lis 2010 19:39:17
od Ivana
Recepty podle D. Henschela: Plané rostliny k jídlu
Česnekový chléb
Do chlebového těsta přidáme jemně nasekané listy česnáčku.
Jarní koktejl
Rozsekané listy česnáčku naložíme do mléka.
Česnáčková hořčice
Zralá semena roztlučeme s octem a trochou soli. Výrobek připomíná kremžskou hořčici. Dá se vylepšit listy kerblíku a pro zvýšení ostrosti drcené listy nebo semena rdesna peprníku.
Omáčka k jehněčímu
Nasekané listy česnáčku smícháme s poupaty hlohu a březovým octem.
Nádivka do pečené drůbeže
Vycpeme ptáka před pečením listy kerblíku a česnáčku.

Re: Česnáček lékařský (cesnačka) - recepty

PříspěvekNapsal: úte 25. led 2011 17:01:53
od Ivana
Čočka s česnáčkovým pestem
* 2 šálky naklíčené čočky
* 2 šálky listů česnáčku
* 1/2 - 1 šálku římského salátu
* 1 polévková lžíce čerstvé nasekané dobromysli
* 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
* 1/4 šálku strouhaného parmazánu
* 1/4 lžičky mořské soli
* 1/4 šálku vody
* 2 lžíce vinného octa
* 1 lžička octu balsamico
* 2 stroužky česneku
* 1/4 šálku ořechů nebo mandlí
1. Uvařte čočku ve 2-4 šálcích vody doměkka. Sceďte.
2. Zatímco se čočka vaří připravte pesto: V kuchyňském robotu nebo mixéru spojte všechny ingredience dokud se nevytvoří hustá pasta. V případě potřeby zřeďte vodou. Osolíme podle potřeby.
3. Smícháme teplou čočku s pestem a podáváme s parmazámem.

Přeloženo z nourishingdays.com

Re: Česnáček lékařský (cesnačka) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 19. zář 2013 0:09:43
od Ivana
Polévka Vichysoisse z česnáčku

Následující recept vytvořil Paul Wedgwood z Wedgwood the Restaurant, jeden ze špičkových kuchařů Edinburghu. Byl vytvořen pro slavný den "foraging around Edinburgh" s nádhernou skupinou lidí.

75 g másla
1 cibule, nakrájená
75 g stonků třírohého česneku (Allium triquetrum), asi se dá nahradit česnekem sibiřským
800 ml vody
1 velký brambor, oloupaný, na kostičky nakrájený a opláchnutý
sůl a čerstvě mletý černý pepř
75 g česnáčku
75g kozího sýru
75 ml mléka na pěnu
špetka kmínu
špetka bílého pepře

Do hrnce s těžkým dnem dáme vodu, brambory, dobrou špetku soli a vaříme, dokud brambory nejsou měkké. Sejmeme z ohně a dáme stranou.
Rozpusíme máslo ve středně velkém hrnci. Přidáme cibuli a vaříme, dokud nezměkne. Přilijeme vařené brambory a vodu a
rozmixujeme v kuchyňském robotu do hladka. V případě potřeby přidáme vodu. Přecedíme, zchladíme v lednici. Ochutíme solí a pepřem.
Blanšírujeme česnáček po dobu 10 sekund ve vroucí osolené vodě a zchladíme v ledové vodě. Přidáme česnáček a znovu umixujeme do hladka. Pak přidáme česnek třírohý, znovu do hladka umixujeme a znovu dochutíme.
Podáváme s nějakým drobivým kozím sýrem, napěněným mlékem, špetkou kmínu, křupavými smaženými kopřivami posypanými bílým pepřem a třemi květy česneku.

Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření: 10 min.
Počet porcí: 4

Přeloženo z eatweeds.co.uk

Re: Česnáček lékařský (cesnačka) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 19. zář 2013 0:20:17
od Ivana
Česnáčková pizza

1 balíček hotového nebo doma udělaného těsta na pizzu
1/2 sklenice bílé omáčky (jako Alfredo nebo parmezán-mozzarella)
2-3 šálky nasekaných, spařených a osušených listů česnáčku
90-120 g mozzarelly
1/4 šálku nasekané cibule
1/2 šálku nakrájené papriky
1/2 šálku nasekaných hub
Připravíme těsto na pizzu. Polijeme omáčkou a poklademe sýrem a ostatními přísadami. Pečeme podle druhu těsta.

Přeloženo z forums.gardenweb.com

Re: Česnáček lékařský (cesnačka) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 19. zář 2013 1:51:58
od Ivana
Česnáčková hořčice ze semen

No a pak se to umele.


Re: Česnáček lékařský (cesnačka) - recepty

PříspěvekNapsal: pát 03. říj 2014 0:48:02
od Ivana
Listy česnáčku mě nejedou, bývají hořké nebo nahořklé. Letos na jaře jsem objevila květy, ty jsou úplně úžasné na 5 a vůbec nejsou hořké.
Zkuste si je nasekat do majonézy, zakysané smetany nebo jogurtu.