Recepty podle D. Henschela: Plané rostliny k jídlu
Omáčka k jehněčímu
Nasekané listy česnáčku smícháme s poupaty hlohu a březovým octem.
Hlohová mouka
Z čerstvých bobulí vybereme semena a dobře usušíme. Umeleme na mouku.
Hlohová šťáva a rosol
Rozmačkané plody naložíme na den do studené vody. Nejprve dostaneme šťávu, necháme-li stát déle tak rosol.
Hlohová káva
Semena hlohu upražíme a umeleme. Hořkost se liší podle stupně upražení.
Hlohový likér
Používá se spíše jako lék. Nasypeme hložinky do láhve žitné, pro doslazení přidáme 100 g cukru, medu nebo sirupu. Necháme 4-6 měsíců stát. (Autor upozorňuje na dodržení dávkování, ale žádné dávkování neuvádí.)