Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Re: Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

Příspěvekod Ivana » pát 30. bře 2012 1:46:31

Kopřivová pizza
Těsto na pizzu posypeme drceným česnekem, Naskládáme nakrájené spařené a okapané kopřivy. Posypeme libovolným druhem (nebo druhy) sýra. K chuťově méně výrazným druhům sýra se hodí tymián. Varianta: místo tymiánu rajčata a bazalka.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

Příspěvekod Ivana » pát 30. bře 2012 8:25:03

Špenátovo-kopřivová omeleta s cibulovou omáčkou Soubise
Autor Martha Stewart

3 krajíčky tmavého chleba týden starého, nakrájené nebo rozdrobené na kousky (3 šálky)
1/4 šálku + 1 lžíce extra panenského olivového oleje
hrubá sůl, čerstvě mletý pepř
2 lžíce čerstvého másla
1 jemně nakrájená cibule
1 šálek smetany
1 lžíce sýra (jemně nastrouhaného Pecorino Toscano)
1 špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku
220 g čerstvého špenátu a kopřivových listů
1 velké vejce (lehce našlehané)
sýr (jemně nastrouhaného Pecorino Toscano)

1. Předehřejeme troubu na 400 stupňů. Oválíme chléb ve 2 lžících oleje se špetkou soli. Rozprostřeme na plech a pečeme do zlatova a křupava, asi 15 minut. Krutony necháme vychladnout. Rozdrtímee nahrubo pomocí válečku.
2. Rozpustíme máslo v malé pánvi na mírném ohni. Uděláme cibulku až zesklovatí, asi 10 minut. Přidáme smetanou. Vaříme, dokud cibule není měkké a smetana se vyvařila na polovinu, asi 45 minut. (Tento postup se nazývá Soubise.) Přidáme sýr a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3. Rozehřejeme 1 lžíci oleje na velké pánvi těžké na středním plameni. Přidáme kopřivu se špenátem, odstavíme. Mícháme a přehazujeme, protože i nadále budou vařit, dokud neuvadnou, asi 3 minuty. Vyjmeme z pánve a nakrájíme nahrubo. Dochutíme solí a pepřem.
4. Smícháme 3/4 šálku chlebové strouhanky, nakrájený špenát s kopřivou a vejce. Zahřejeme zbývající 2 lžíce oleje v 8-palcové pánvi na středním ohni. Přidáme vaječnou směs a rozlijeme po pánvi. Smažíme až jsou ostré okraje, asi 6 minut. Přeložíme omeletu na polovinu, a vaříme ještě 2 minuty. Mezitím ohřejeme Soubise a dáme na talíř. Ozdobíme sýrem.

Přeloženo z marthastewart.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 17. dub 2012 0:39:42

Mrkev s hráškem a kopřivou
Mrkve polovinu, hrášku o něco víc než čtvrtinu, kopřivy o něco míň než čtvrtinu. Uvaříme mrkev a hrášek, několik minut před dovařením přidáme spařené a nasekané kopřivy. Zahustíme obvyklým způsobem. Ochucení to chce o něco razantnější než klasický hrášek s mrkví, nejlépe pepř nebo chilli, přidala jsem tam i muškátový oříšek a hrst nasekaného popence. Doporučuju nechat stát alespoň půl hodiny, aby se vytratila příchuť kopřivy anebo kopřivu trochu víc povařit.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 24. dub 2017 19:44:51

Zelená bábovka
Letos krátce před velikonocemi jsem ulovila turecký recept na zelenou bábovku, doporučuju, upekla jsem ji a je je úžasná.
Kopřivové smoothie
Ještě předtím jsem přeložila několik receptů na kopřivové smoothie.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků