Stránka 1 z 2

Maggi z libečku a kopřiv

PříspěvekNapsal: ned 28. bře 2010 13:27:03
od bobek
Maggi z libečku a kopřiv
Co nevidět budou dostupné čerstvé suroviny, tak mohu doporučit následující recept:

http://www.ireceptar.cz/zahrada/maggi-z-libecku/

Vyzkoušel jsem vloni na jaře, (bez použití oleje) a ještě teď mám trochu na dně sklenice,
vydželo to skoro rok. Bodejť by ne, soli je v tom dost. Do polévky přidávám nejen tu šťávu
ale všechno.

Šťáva/sirup z kopřiv

PříspěvekNapsal: pát 17. zář 2010 20:58:34
od andela
Šťáva/sirup z kopřiv
Je to naše nejoblíbenější šťáva společně s bezovou a aroniovou, velkou výhodou je, že materiálu je všude spousta od časného jara do pozdního podzimu, takže když není z čeho, kopřivy jsou jistota.
80 mladých kopřiv (nebo jen vrcholků, když už jsou starší)
3l vody
3kg cukru
80g kys. citronové
1 citron i s kůrou (nemusí být)

Já teda ty kopřivy málokdy počítám, prostě dám do hrnce potřebné množství vody a pak naplním kopřivama, co se vejde, aby byly pod hladinou, pak chvíli povařím, když mám citron, tak i s ním nakrájeným na kolečka. Nechám louhovat 24 hodin, zcedím, na každý litr vody dám 1kg cukru a kyselinu citronovou podle chuti. Většinou se vypije dost rychle, když ale dělám větší zásobu na zimu, konzervuju ji tak, že do každého víčka před uzavřením lahve naliju slivovici (tím ta šťáva taky chytne ten šmak 8-) .

Re: Šťáva/sirup z kopřiv

PříspěvekNapsal: pát 17. zář 2010 21:38:40
od Ivana
To by mě nenapadlo, to zkusím. Suroviny máme přebytek.

Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

PříspěvekNapsal: úte 02. lis 2010 11:34:32
od Ivana
Podle D. Henschela: Plané rostliny k jídlu
Nasolené kopřivy
Rozkrájené listy kopřivy prosolíme. 50 g soli na 1 kg kopřiv.
Kopřiva s pórkem
Mladé výhonky kopřivy, asi 15 cm dlouhé 10 minut vaříme a rozsekáme. Přidáme pór a vše podusíme na oleji. Osolíme a opepříme. Připomíná tužší chřest.
Kopřivová omeleta
Listy 3-4 minuty opékáme na oleji a nakonec přidáme vejce.
Barvení vajec
Kořeny kopřivy vaříme ve vodě. Vývarem barvíme vejce na zlatožlutou barvu.

Re: Kopřiva dvoudomá - recepty

PříspěvekNapsal: úte 02. lis 2010 11:37:36
od Ivana
Jarní recepty pro zdraví s kopřivou
Kopřivové polévky

Čerstvé kopřivové nudle
Kopřivové placky
Kopřivová omeleta

Můj hit je kopřivové lečo (recept je v prvním odkazu). Ale kopřiva je úžasná, dá se nacpat téměř kamkoliv když je málo surovin. Velmi chuťově zajímavý je taky kopřivák (podle vzoru bramborák, též první odkaz).
Podle J. A. Zentricha je nejcennější surovinou kopřiva sbíraná od časného jara do konce května. Kopřiva obsahuje 15% minerálních látek včetně hořčíku, karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, aminy jako serotonin, histamin, cholin, acetylcholin, mnoho druhů sacharidů, vitamíny, mnoho aminokyselin, třísloviny, fytoncidy. Významný je i vysoký obsah chlorofylu. Její léčivé působení pokládá J. A. Zentrich za mimořádné.

Re: Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

PříspěvekNapsal: úte 25. led 2011 10:17:04
od Ivana
Kopřivové Pâté (kopřivová paštika)
200 g kopřivového pyré
100g nových brambor, dobře omyté
2 lžíce čerstvého másla
60 ml smetany 10-12%
150 ml tvarohu
sůl a čerstvě mletý černý pepř
1 lžička čerstvé pažitky, jemně nasekané
1/2 lžičky tymiánu, jemně nasekaného
Lehce osolenou vodu přivedeme k varu, přidáme nové brambory a vaříme asi 20 minut, dokud nejsou měkké. Slijeme brambory, vrátíme do hrnce a rozmačkáme s máslem a smetanou na hladkou kaši. Okořeníme, smícháme s kopřivovým protlakem, bylinkami a tvarohem. Přikryjeme a dáme vychladit do lednice na 2 hodiny. Podáváme jako předkrm s teplým toastem.

Přeloženo z celtnet

Re: Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

PříspěvekNapsal: úte 25. led 2011 10:40:17
od Ivana
Kopřivová česnečka
500 g mladých kopřiv, vršky
1 velký pórek (hrubě nasekaný)
2 středně velké cibule, hrubě nasekané
2 velké brambory, oloupané a nakrájené na malé kostky
1-2 stroužky česneku, nasekané nebo drcené
kostka zeleninového vývaru, podle chuti
2 l vody
1,5 l mléka
80 g česneku medvědího, jemně nasekaný
trochu olivového oleje
smetana, 10-12% nebo tučnější
sůl a pepř
několik listů česnáčku (Alliaria petiolata) na ozdobu
Umyjeme a hrubě nasekáme kopřivové vršky (pozor!), pak smícháme všechny složky ve velkém kastrolu (kromě smetany, medvědího česneku a 600 ml mléka). Přivedeme k varu, pak snížíme var a vaříme asi půl hodiny. Necháme vychladnout, dáme do mixéru a ušleháme pyré. Vrátíme do hrnce a necháme ohřát. Zbývající mléko a pokrájený medvědí česnek dáme do mixéru, umixujeme a dáme stranou. Jakmile je polévka ohřátá nalijeme do misek, do spirály nalijeme na povrch směs mléka a česneku, přidáme trochu smetany, ozdobíme listy česnáčku a podáváme.

Přeloženo z celtnet

Re: Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

PříspěvekNapsal: úte 25. led 2011 10:58:24
od Ivana
Kopřivové Aloo
Aloo je typ indického dušeného jídla s brambory. Tento recept je variací na vynikající indické jídlo, Sag Aloo, ale z čerstvých mladých kopřiv místo špenátu.
3 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
1 lžička semen koriandru
1 lžička semen pískavice
1 lžička římského kmínu (Cuminum cyminum)
1 velká cibule
6 stroužků česneku, jemně nakrájené
3 cm kousek zázvoru, strouhaného 4 chilli papričky, nasekaný
mladé vrcholy kopřivy 150 g , spařené a posekané
1/4 lžičky kurkumy
Dáme brambory do osolené vody a uvaříme do poloměkka. Zatím dáme koření (semena) na suchou pánev a orestujeme na středním plameni, dokud nejsou opečené a aromatické. Umeleme v mlýnku nebo rozdrtíme na prášek v hmoždíři. Na pánev dáme trochu oleje a osmažíme cibuli, česnek a zázvor, dokud cibule nezesklovatí. Slijeme brambory a přidáme do pánve spolu s práškem ze semen. Upravujeme po dobu pěti minut a pak přidáme nasekané kopřivy a kurkumu. Mícháme aby se spojily všechny složky a pokračujte ve vaření, dokud brambory nejsou měkké a listy kopřivy zvadlé.

Přeloženo z celtnet

Re: Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 27. led 2011 0:30:35
od Ivana

Re: Kopřiva dvoudomá ( pŕhľava) - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 06. říj 2011 3:09:04
od Ivana
Kopřivové pesto


Kopřivové gnocchi


Kopřivové lasagne