Popenec (zádušník) - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Popenec (zádušník) - recepty

Příspěvekod Ivana » ned 16. led 2011 12:13:16

Zelená jarní polévka
Polévka obsahuje tři z prvních jarních bylin, listy violky vonné, listy popence a divokého jahodníku, které lze často nasbírat i v prvním lednovém týdnu (pozn. IP: pro jahodník to u nás neplatí, pro violku a popenec dejme tomu, ale i ty jsou u nás později). Tady jsou spojené s jíškou, vývarem, cibulí a žloutky na vydatnou polévku pro zahřátí.
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
1 menší cibule, jemně nasekaná
1 l zeleninového vývaru
90 g violky vonné
90 g listů popence, drcené
90g divokého jahodníku, drcené
2 žloutky
sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Rozpustíme máslo na pánvi, přidáme cibuli a smažíme přibližně 4 minuty nebo do sklovata. Poprášíme moukou a vymícháme jíšku. Za stálého míchání děláme 2 minuty, přilijeme vývar a rozšleháme do hladka. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme asi 10 minut. Přidáme drcené byliny, zamícháme vaříme ještě 5 minut.
Žloutky rozbijeme do mísy, přidáme naběračku vývaru a rozšleháme. Nalijeme směs se žloutky zpět do polévky opět rozšleháme. Zahřejeme, ale polévka se nesmí již vařit. Okořeníme a rozdělíme do čtyř předehřátých polévkových mísek a podáváme.

Přeloženo z celtnet


Pro ty, kteří se chtějí lehce pobavit uvádím recept z google překladače v původním znění:
Divoké jaro Zelení Polévka
Tato jednoduchá polévka je právě věc, jako pick-me-up pro volně žijící forager po zimě. To zahrnuje tři z prvních zelených se objevit, sladké fialové listy, listy břečťanu a země divoké jahodníku, která, více často než ne, je možné vyzvednout i v prvním lednovém týdnu. Tady oni jsou ženatí s jednoduchým jíškou, akcie, cibule a žloutky, aby se vydatnou polévku a oteplování
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
1 menší cibule, jemně nasekané
1 l zeleninového vývaru
90 g sladké fialky, křehké
90 g listů břečťanu zem, drcené
90g divoký jahodníku, drcené
2 žloutky
sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Rozpustíme máslo na pánvi, přidáme cibuli a smažit přibližně 4 minuty, nebo dokud zvadlých. Scatter mouky přes vrchol a míchejte do formuláře jíšku. Pokračovat ve vaření za stálého míchání, po dobu 2 minut a pak rozšleháme ve zeleniny do hladka. Přiveďte k varu, snížit vřít pak vaříme asi 10 minut. Přidejte drcené divoké greeny, zamíchat distribuovat a vaříme po dobu 5 minut více.
Beat žloutky do mísy, přidáme naběračka na polévku zásob a metla k náladě. Nalijte vaječné směsi zpět do polévky a metla kombinovat. Nechá se přes teplo, ale ne vařit. Okořeníme pak rozdělit mezi čtyři vyhřívané polévkové mísy a podáváme.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Popenec (zádušník) - recepty

Příspěvekod Ivana » ned 16. led 2011 12:19:09

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Popenec (zádušník) - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 25. led 2011 12:18:59

Řezy (millefeuille) z cukety a kozího sýra s popencem
Recept Kateřiny Piette z restaurace Trop Bon nabízí BrusselsLife s podporou Goûter Bruxelles.
Millefeuille nebo Mille-feuille (v překladu tisíc lístků) je francouzký název pro vrstvený pokrm, často z listového těsta a často sladký.
Ingredience pro 1 osobu
300 g cuket (asi 4 malé cukety)
400 g čerstvého měkkého kozího sýra
asi 30 listů popence (nebo jiné byliny dle vašeho výběru)
Mořská sůl
1 kávová lžička olivového oleje
1 čtvercová plastová nádoba průměru 15cm jako forma
Umyjeme cukety. Oloupeme a ořízneme konce. Kráječem nebo ostrým nožem nakrájíme na dlouhé pásy a 5 minut vaříme v páře. Nasekáme listy popence, několik necháme na ozdobu. Rozmačkáme kozí sýr vidličkou a zamícháme listy popence a mořskou sůl. Vymažeme formu trochou olivového oleje a vrstvíme cukety se sýrovou směsí na proužky, proužky cuket tlusté asi 1 cm a vrstvy směsi s kozím sýrem asi 2 cm. Nahoře je cuketová vrstva. Ponecháme přes noc v lednici. Nakrájíme na čtyři řezy a podáváme jako svěží a originální předkrm.

Přeloženo z brusselslife
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Popenec (zádušník) - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 04. říj 2011 1:19:27

Tenhle recept byl přidán na mé přání.

A ještě další ze stejného zdroje: Staročeská jarní nádivka
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Popenec (zádušník) - recepty

Příspěvekod Ivana » čtv 29. bře 2012 15:52:14

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Popenec (zádušník) - recepty

Příspěvekod Ivana » pát 30. bře 2012 2:33:11

Popencová tempura

Z hladké mouky a vejce uděláme s trochou soli hladké těstíčko (můžeme přidat trochu kukuřičné hladké! mouky nebo trochu škrobu). Listy popence obalujeme a osmažíme. Podáváme na sladko s medem, cukrem anebo na slano se sójovou, česnekovou, sýrovou omáčkou nebo s pestem.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků

cron