Tomel (kaki) - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Tomel (kaki) - recepty

Příspěvekod Ivana » pát 21. led 2011 21:48:55

Tomelový chléb
Každý dělá dýňový chleba, tak proč nezkusit tento chléb a pozvat přátele.
½ šálku másla
1 lžíce vody
1 hrnek cukru
2 šálky mouky
vanilka
1 lžička soli
3 vejce
1 lžička jedlé sody
3 zralé kaki, rozmačkané na pyré
½ šálku ořechů (nepovinné)
Máslo s cukrem utřeme do pěny. Přidáme vanilku, pak vejce, jedno po druhém. Ušleháme dobře. Přidáme tomel a vodu. V samostatné misce smícháme mouku, sůl a sodu. Opatrně vmícháme sypkou směs spolu s ořechy do utřené směsi s tomelem, umícháme do hladka. Nalijeme do chlebové formy a pečeme při 350 ° F (190 C) 50 - 60 minut. Před krájením necháme dobře zchladnout.

Tomelový pudink s hrozinkami

Podáváme horké s hard sauce nebo studené cool whip (to se mi nepodařilo přeložit).
1 ½ šálku prosáté mouky
1 ½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
½ lžičky skořice
2 vejce
1 ¼ hrnku cukru
1 ½ šálky dužiny tomel
¼ šálku rozpuštěného margarínu
¾ mléka
Smícháme suché přísady. Ušleháme vejce a cukr do pěny. Přidáme tomel a rozpuštěný margarín. Přidáme směs s moukou, pak mléko. Rozmícháme do hladka. Nalijte do zapékací misky postavené v mělkém kastrolu s horkou vodou. Pečeme v troubě pomalu, 325 ° F (160 Celsia) na 1 ½ hodiny. Nebo nalíjem do vymazané formy s víko a vařit v páře 2 ½ hodiny.

Tomelový džem
Tento džem je úžasný především na čerstvý, doma upečený chléb. Předpis na 6 sklenic džemu.
3 šálky upraveného ovoce, asi 5-6 kaki průměrné velikosti
1 šálek vody
1 balení pektinu
1/2 šálku citrónové šťávy
6 šálků cukru
Tomel nakrájejte na malé kousky. Odměřte ovoce a vodu, přimíchejte pektin a citrónovou šťávu. Přiveďte k plnému varu a vařte po dobu 30 sekund. Přidejte cukr a znovu přiveďte k prudkému varu přesně na 4 minuty. Míchejte neustále. Odstraňte z tepla a nalijte do sterilizovaných nádob.

Přeloženo z epersimons.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Kaki (tomel) - recepty

Příspěvekod Ivana » čtv 27. led 2011 12:14:00

Džem z tomelu
1 šálek velmi zralých tomelů, nakrájené a bez semen
1/2 hrnku neslazené meruňkové šťávy nebo jiné ovocné šťávy
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
1 lžička sušené máty, drcené na prášek
1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1/4 lžičky čerstvě mletých semen koriandru
1/8 lžičky tekuté stevie nebo 1/2 lžíce javorového sirupu
Smícháme tomel, meruňkovou šťávu, citrónovou šťávu, mátu, muškát, semena koriandr a sladící přísadu ve středně velkém hrnci a přiveďte k varu na mírném plameni. Necháme táhnout po dobu 5 minut, často mícháme. Vydrží v lednici po dobu 10 dnů nebo zmrazený 6 měsíců.

Přeloženo z homecooking.about.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Tomel (kaki) - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 28. bře 2012 19:16:52

Ořechy v sušeném kaki
Dá se provést i s meruňkami.

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Tomel (kaki) - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 28. bře 2012 19:45:26

Salát s tomelem
Lizy Artur
Salát, okurka, rajčata, paprika červená a zelená, polovina jablka, granátové jablko, trocha dužiny. Nakrájet. Na dresing dva velmi, ale opravdu velmi zralé tomely (zálivka čas 4.14, předtím jen krájí a je to nuda).

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron