Pečená perlička na karamelu s mišpulovou omáčkou (Pintade rôtie au karamel du miel, omáčka à la crème de nefle)Na 4 porce:
1 perlička (nebo kuře nebo kachňátko)
4 plátky slaniny, pokud použijete perličku
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1/4 c. jablečného octa
1 4 c. světlého medu
1 t.
koření Quatre épices, nebo nahradit 1/4 t. bílého pepře, zázvoru, muškátováho oříšku a hřebíčku (vše mleté)
2 lžička másla
1/2 c. francouzského jablečného moštu cider (doux nebo brut)
odřezky a drůbky z perličky
1 velká mrkev
1 cibule
1 řapík celeru s listy
zelená část z 1 pórku
bouquet garni- kadeřavá petržel, bobkový list, tymián, saturejka
voda na zalití
1 c. francouzského jablečného moštu (cider)
1/2 - 2/3 c.
crème fraîche1 c. mišpulového pyré
sůl a čerstvě mletý pepř
Osolíme a opepříme slepičku perličky (nebo jinou drůbež). Používáme-li perličku, pokryjeme prsa slaninou a přivážeme. Pečeme slepici na grilu v troubě nebo nad hořícím dřevem. Nebo jen v troubě na 425 stupňů F (220 Celsia) po dobu 30 minut, potom snížíme teplotu na 350 F (175 Celsia) a pokračujeme v pečení dalších 30 minut až jednu hodinu až je hotová (v závislosti na velikosti). Během posledních 45 minut podléváme karamelovou polevou.
Karamelová poleva: zahustíme jablečný ocet s medem svařením. Rozmícháme v másle, aby se karamel zahustil, poté zředíme karamel jablečným moštem a za stálého míchání rozpustíme. Mírně vaříme několik minut, pak použijeme k podlévání slepice.
Omáčka: mezitím uvaříme nesolený vývar z odřezků, vnitřností a zeleniny, povaříme hodinu. Přecedíme, přidáme 1 šálek jablečného moštu a prudkým varem zahustíme na několik lžic. Zamícháme crème fraîche (kysanou smetanu) a mišpulové pyré. Přidáme koření.
Mišpulové pyré: mišpule je starobylý druh ovoce. Rozkrájíme mišpule na polovinu, dáme do kastrolu s trochou vody a vaříme na středním ohni, za stálého míchání, asi 15 minut až se mišpule rozpadají. Propasírujeme. Výsledná kaše je hustá a tmavá, s příchutí jablka a karamelu s nádechem kyselosti. Omáčka je ideálním doplňkem k mírné chuti perličky. Podáváme se stejným francouzským jablečným moštem použitým při vaření nebo s lehkým červeným vínem jako Mercurey. Jedná se o jídlo připomínající cestu zpět do středověku!
Nakrájíme zlatou karamelizovanou slepici každou porci přelijeme omáčkou. Podáváme s pyré ze zimní zeleniny (sladké brambory, brambory, petržel, vodnice).
1 pohár (c.) = 8 dutých uncí = 16 naběraček = 237 ml
Přeloženo z
frenchgardening.com