Jitrocel (skorocel) - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Jitrocel (skorocel) - recepty

Příspěvekod Ivana » ned 23. led 2011 16:45:36

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Jitrocel (skorocel) - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 24. led 2011 10:19:59

Omáčka z jitrocelu kopinatého

Tento recept je založen na nigerijském originálním receptu na Ata omáčku (omáčka z cibule, rajčat, papriky a palmového oleje, ochucená bitterleaf a sušenými krevetami). Bitterleaf (Vernonia amygdalina) je rostlina s hořkými listy, původní v západní Africe. Zjistil jsem, že jitrocel je dobrou náhražkou za bitterleaf. V tomto receptu také nahrazuji egusi (vyráběné ze semen Citrullus colocynthis) moukou z dýňových semínek.
Při přípravě bereme nejmladší listy jitrocele kopinatého, můžeme odstranit všechna žebra z listů (jsou vláknitá).
2 cibule, nakrájené a rozdrcené na pastu
4 rajčata, nakrájená a rozdrcená na pastu
2 čerstvé papričky hot chilli, nasekané a rozdrcené na pastu
6 lžic palmového oleje
Velkorysá hrst sušených krevet, mleté (k dispozici v asijských obchodech)
8 listů jitrocelu kopinatého, všechny žebra odstraněna a nařezané na kousky
Do velké pánve dejte palmový olej a přidejte všechny pastovité ingredience. Smažte asi 15 minut, dokud se výrazně nezahustí, pak přidejte mleté garnáty. Smažte dalších pět minut, pak odstavte z tepla, zamíchejte nakrájené listy jitrocelu kopinatého a podávejte jako přílohu.

Přeloženo z celtnet
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Jitrocel (skorocel) - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 24. led 2011 10:48:37

Dušené s hovězím, rybami a jitrocelem
Hovězí maso, ryby a Jitrocel kopinatý Stew

Tento recept je založen na liberijském originálním receptu Palava (dušené maso a ryby s příchutí chilli a bitterleaf). Bitterleaf (Vernonia amygdalina) je rostlina s hořkými listy, původní v západní Africe. Zjistil jsem, že jitrocel jitrocel dělá dobrou náhradu za bitterleaf. Při přípravě bereme nejmladší listy jitrocele kopinatého, můžeme odstranit všechna žebra z listů (jsou vláknitá).
675g hovězího masa vhodného k dušení, nakrájíme na 3 cm kostky
1 cibule, nakrájená
2 rajčata, nasekané
čerstvě strouhaný zázvor, podle chuti (v původním receptu alespoň 4 lžíce)
4 hot chilli (např. Scotch bonnet)
100 ml podzemnicového oleje
600 g listů jitrocelu kopinatého, žebra odstraněna a nasekané nadrobno
600 g uzené, solené nebo sušené ryby
1 kostka Maggi
1 polévková lžíce černého pepře
sůl dle chuti
Utřeme chilli a zázvor v třecí misce s asi 1/4 cibule a utřeme na pastu. Nyní přidáme rajčata a opět utřeme vše do hladka. Z ryby odstraníme kosti a rozmělníme na kousky. Mezitím uvaříme hovězí maso v asi 200 ml vody s kostkou Maggi, černým pepřem a solí doměkka (přiklopíme pokličkou a necháme vařit asi 50 minut). Přecedíme a vývar uschováme. Zbývající cibuli usmažíme na oleji asi 5 minut, pak přidáme chilli pastu a restujeme ještě po dobu 5 minut než přidáme rybu, litrocel kopinatý a hovězí maso. Vlijeme hovězí vývar a doplníme asi na 500 ml vodou Přivedeme k varu, snížíme var a přiklopíme pokličkou a dusíme než je jitrocel měkký (cca 15 minut). Dusíme na mírném ohni, za stálého míchání, dokud nemá jídlo hustu omáčky. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou rýží.

Přeloženo z celtnet
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Jitrocel (skorocel) - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 15:21:36

Jitrocelové stonky na másle

Napřed je sběr a povídání, vaření začíná 1.56 min.

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Jitrocel (skorocel) - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 18. zář 2013 15:35:54

Burákové máslo ze semen jitrocelu

Napřed sběr, sbírá i zelené, 2.15 sušení (několik dní), 2.50 suchá semena, povídání, 3.45 vyluštění semen, 5.01 mletí v mlýnku, 6.34 příprava: 2 lžíce másla, 2 lžíce drcených semen, 7.36 ochutnávání

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron