Bedrník (bedrovník) - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Bedrník (bedrovník) - recepty

Příspěvekod Ivana » ned 23. led 2011 16:52:42

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Bedrník (bedrovník) - recepty

Příspěvekod Ivana » ned 23. led 2011 17:24:36

Zelená omáčka
Autor: Judith H

To je německý recept který normálně jíme v jarním čase, zejména kolem Velikonoc, protože to máme mnoho vařených vajec :D Existují samozřejmě stovky různých verzí, ale tady je recept naší rodiny:
Pro 8 porcí
8 vajec vařených natvrdo
200 g jogurtu
500 g zakysané smetany (nebo 700 g a můžete vynechat jogurt)
1 svazek petrželky
1 svazek pažitky
2 svazky kerblíku
1 - 2 svazky šťovíku
1 - 2 svazky potočnice
1 svazek bedrníku
1 svazek brutnáku lékařského
1/2 - 1 svazek kopru
1 2 - 1 svazek meduňky
pokud chcete, můžete také přidat nějaký estragon (ale ne moc, jen asi 1/2 svazku)
sůl
citrónová šťáva
Oloupene vychladlá vařená vejce, rozkrojíme a žloutky dáme stranou. Rozmačkáme žloutky vidličkou a rozšleháme v jogurtu a zakysané smetaně. Jemně nakrájejte vařené bílky a přidáme do omáčky. Nyní umjte a jemně nasekejte byliny. Chvíli to trvá, protože je opravdu potřeba je nasekat tak jemně jak je možné. Použijte ostrý nůž, tak bylinky nebudou podrcené, to dělá omáčku trochu hořkou. Pak všechno dohromady rozmícháme.
Ochutíme jen trochou soli a možná trochou citrónové šťávy. Podáváme s brambory vařenými ve slupce nebo loupanými brambory. Nebo ji jíme jen na chlébu s máslem k večeři ... Mhmmm ...
Obvykle podáváme s brambory a pak možná nějaké zbytky na chléb s máslem, ale vím, že někteří lidé podávají omáčku s kuřecím nebo hovězím masem. To jsem nikdy nezkoušela.
Vím, že nemohu dostat bedrník tady v Austrálii, což je škoda, protože to chutná jinak, použvám roketu (nebo rukolu, jak tomu říkáte), místo něho, je stále dobrá...

Přeloženo z blog.ooffoo, autor Judith H
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Bedrník (bedrovník) - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 27. bře 2012 13:17:37

Slavná frankfurtská zelená omáčka (Grün Soße)
Autor Jennifer McGavin
4 porce, 20 minut

2 natvrdo vařené žloutky
1 lžíce oleje z vlašských ořechů nebo jiného neutrálního oleje
2/3 šálku tvarohu
2/3 šálku plnotučného řeckého jogurtu
2/3 šálku zakysané smetany nebo creme fraiche
280 - 340 g čerstvých bylin, zhruba stejné množství petržele, řeřichy, pažitky, brutnáku, bedrníku obecného, šťovíku, kerblíku
čerstvě mletý pepř, sůl, citronová šťáva podle chuti
vařené brambory
8 vajec natvrdo vařených

Příprava:
Rozmělněte žloutky s olejem a promíchejte na hladkou pastu. Přidejte lžičku nebo dvě citrónové šťávy. Přidejte smetanu, jogurt a tvaroh, přidejte bylinky a pak dochuťte solí, citronovou šťávou a pepřem.
Mixujeme v mixéru, až jsou byliny na velmi ma kousky a smetana je jasně zelená. Můžete přelít směs přes síto k odstranění velkých kusů bylin či vaječného žloutku. Podávejte studené přelité přes vařená vejce a horké vařené brambory.
Variace:
Přidejte kopr a/nebo meduňku. Dá se použít i na chleba nebo jako zálivka.

Přeloženo z germanfood.about.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Bedrník (bedrovník) - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 27. bře 2012 15:01:06

Lahodné žluté fazole s bedrníkem (Mellow Yellow Wax Beans With Salad Burnet)
Autor Cookgirl

2 1/2 šálku čerstvých žlutých voskových fazolí, nakrájené na 9 cm kousky
2 lžíce extra panenského olivového oleje nebo oleje z hroznových jader
1/4 šálku čerstvého bedrníku, stopky a listy
1 velká šalotka, nakrájená na půlměsíčky
citronová šťáva, podle chuti sůl nebo pepř
1. Očistěte fazole a nechte okapat.
2. Dejte fazole na 6-8 minut na páru.
3. Nechte okapat.
4. Dejte vařené fazole do servírovací mísy a promíchejte lehce s olejem. Opatrně vmíchejte bedrník a šalotku.
5. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
6. Podávejte při pokojové teplotě.

Přeloženo z familyoven.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník