Smrk - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Smrk - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 24. led 2011 11:58:04

smrkové pivo
rychlý smrkový med

Další recepty se smrkem se dají najít na najdurecept.cz, je nutno zadat smrk jako hledanou ingredienci.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Smrk - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 12. říj 2011 0:10:01

Cuketka - Vaříme s jehličím velmi zajímavý článek!!

Vodka Zelená jehla
1 šálek smrkového jehličí nebo jehličí douglasky (Pseudotsuga menziesii), otrhané z větviček
750 ml láhev vodky
vybraná mladá větvička na ozdobu, nepovinné, ale tak velmi slavnostní (koukněte na obrázek, je fakt úchvatný, odkaz dole)
1. Dáme jehličí smrku nebo douglasky a 1/3 vodky do mixéru. Mixujeme při vysoké rychlosti po dobu 2 minut. Nalijeme do velké, čisté sklenice nebo misky.
2. Dáme zbývající vodku do sklenice mixéru a krouživým pohybem kolem shromáždíme veškeré zelené zbytky po stranách a dole. Obě směsi slijeme. Nalijeme do původní nebo jiné lahve a zapečetíme. Necháme v chladničce po dobu 1 týdne.
3. Přecedíme směs přes jemné sítko a potom ještě přes kávový filtr nebo mušelín. Nalijeme vodku do čisté láhve a uložíme na libovolně dlouho do mrazáku.
Divoký stůl. Chceš to? Klikni.
Přeloženo z leitesculinaria.com autoři Connie Green and Sarah Scott
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Smrk - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 12. říj 2011 1:04:04

Smrkové výhonky, recepty a nápady
Je jarní čas a to znamená, že čas na spoustu různých věcí s těmi ohromujícími vitamíny C zabalenými ve svěže zelených výhoncích smrku. Nezapomeňte odstranit hnědé šupiny a umýt je, tyto jsem vybral mimo farmu, takže vím, že nebyly ošetřeny vůbec nijak. Pokud chcete můžete také použít jehličí borovice nebo jedle, ale mám nejraději smrk.

Farmgal rebarborovosmrkový džem (byl inspirován finským drinkem)
5 šálků nakrájené rebarbory
1 šálek velmi jemně nasekané očištěné smrkové konečky (mladé a pevné)
1/2 šálku čerstvé jablečné máty (Mentha suaveolens), jemně nasekané (pozor, Krulichovi prodávají jako jablečnou mátu Mentha rotundifolia a M. suaveolens mají jako ananasovou, ale v komentářích pod článkem se praví že lze použít jakoukoliv mátu)
3 a více šálků cukru
1/4 šálku citronové šťávy
Smícháme všechno do hrnce a pomalu dusíme. Nyní máte možnost volby, můžete použít pectin, pokud chcete, nebo můžete zmírnit plamen a vařit dál. Svaříme na džem, nezapomeňte sbírat pěnu, kterou nemusíte vyhodit, stačí ji uložit a použít čerstvou na toast. Nenechte se zmást lidi, může se to zdát jako trochu zvláštní kombinace, ale vyzkoušejte, nebudete litovat!

Kanadské falešné kapary
Operte a osušte konečky smrku, naplňte sklenice. Smíchejte ocet se solí a pepřem, solí, zahřejte až se rozpustí, zalijeme konečky smrku ve sklenicích, zavíčkujte a nechte po dobu nejméně dvou měsíců před použitím v lednici.

Smrkový ocet
2 šálky červeného vinného octa nebo jakýkoli jiný druh octa, který chcete použít
1 hrnek nahrubo nakrájených smrkových konečků
1 lžička míchaného pepře nebo černého
Smícháme vše dohromady, necháme při pokojové teplotě po dobu 10 dní, sklenice denně přetáčíme, pak přefiltrujeme a dáme do nových lahví. Používáme ve všech receptech s octem, ale velmi dobře se hodí na saláty.

Smrková sůl
1/2 hrnku hrubé soli
1/2 šálku nahrubo nasekané smrk tipy
nebo
Smrkový cukr
1 hrnek krystalového cukru
1 hrnek nahrubo nakrájené smrk tipy.
Jemně rozdrtíme nebo umeleme konečky, smícháme se solí nebo cukrem, budou zpočátku dost vlhké, necháme na plechu uschnout při pokojové teplotě když uvidíme, boule, rozdělíme až uschnou válečkem přes utěrku. Skladujeme v uzavřené sklenici a používáme na cokoliv, ale sůl je báječná na brambory.

Smrková majonéza
1 šálek majonézy (domácí nebo kupované)
1/4 šálku mletých ​​smrkových konečků
2 lžičky cukru a citronová nebo limetková šťáva
Promícháme a necháme alespoň hodinu nebo přes noc před použitím uležet, používáme jako normální, ale je to úplně jiná majonéza.
Přeloženo z livingmydreamlifeonthefarm
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Smrk - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 12. říj 2011 1:57:20

Smrkové linecké pečivo
1/2 šálku + 1 lžíce krystalového cukru
2 lžíce nasekaných smrkových konečků
1 šálek másla, pokojové teploty
2 1/4 šálku hladké mouky
1/4 lžičky soli
Spojíme cukr s nakrájenými smrkovými konečky a necháme 1 lžíci směsi na ozdobu. Utřeme máslo do pěny, přidáme zbývající směs cukr/smrk a utřeme dohromady. Přidáme ostatní suché přísady a dobře promícháme.
Uděláme z těsta kouli a vmáčkneme do 20 cm formy nebo formy tvaru věnce a dáme na plech. Pečeme při 160 stupních C 30 až 35 minut, nebo dokud okraje nezačnou mírně hnědnout. Po vyjmutí z trouby necháme 10 minut zchladnout. Posypeme polovinou odložené směsi jednu stranu, otočíme a posypeme druhou stranu, otočíme pečivo znovu a nakrájíme na měsíčky, zatímco je ještě teplé. Z celé formy nakrájíme na 8 nebo 16 klínů.
Přeloženo z newsminer.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Smrk - recepty

Příspěvekod Ivana » pát 03. říj 2014 1:05:25

Smrkové linecké jsem upekla, je to zajímavé. Fotky, tipy a další komentáře mám tady.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků

cron