Smrkové výhonky, recepty a nápadyJe jarní čas a to znamená, že čas na spoustu různých věcí s těmi ohromujícími vitamíny C zabalenými ve svěže zelených výhoncích smrku. Nezapomeňte odstranit hnědé šupiny a umýt je, tyto jsem vybral mimo farmu, takže vím, že nebyly ošetřeny vůbec nijak. Pokud chcete můžete také použít jehličí borovice nebo jedle, ale mám nejraději smrk.
Farmgal rebarborovosmrkový džem (byl inspirován finským drinkem)5 šálků nakrájené rebarbory
1 šálek velmi jemně nasekané očištěné smrkové konečky (mladé a pevné)
1/2 šálku čerstvé jablečné máty (
Mentha suaveolens), jemně nasekané (pozor, Krulichovi prodávají jako jablečnou mátu
Mentha rotundifolia a
M. suaveolens mají jako ananasovou, ale v komentářích pod článkem se praví že lze použít jakoukoliv mátu)
3 a více šálků cukru
1/4 šálku citronové šťávy
Smícháme všechno do hrnce a pomalu dusíme. Nyní máte možnost volby, můžete použít pectin, pokud chcete, nebo můžete zmírnit plamen a vařit dál. Svaříme na džem, nezapomeňte sbírat pěnu, kterou nemusíte vyhodit, stačí ji uložit a použít čerstvou na toast. Nenechte se zmást lidi, může se to zdát jako trochu zvláštní kombinace, ale vyzkoušejte, nebudete litovat!
Kanadské falešné kaparyOperte a osušte konečky smrku, naplňte sklenice. Smíchejte ocet se solí a pepřem, solí, zahřejte až se rozpustí, zalijeme konečky smrku ve sklenicích, zavíčkujte a nechte po dobu nejméně dvou měsíců před použitím v lednici.
Smrkový ocet2 šálky červeného vinného octa nebo jakýkoli jiný druh octa, který chcete použít
1 hrnek nahrubo nakrájených smrkových konečků
1 lžička míchaného pepře nebo černého
Smícháme vše dohromady, necháme při pokojové teplotě po dobu 10 dní, sklenice denně přetáčíme, pak přefiltrujeme a dáme do nových lahví. Používáme ve všech receptech s octem, ale velmi dobře se hodí na saláty.
Smrková sůl1/2 hrnku hrubé soli
1/2 šálku nahrubo nasekané smrk tipy
nebo
Smrkový cukr1 hrnek krystalového cukru
1 hrnek nahrubo nakrájené smrk tipy.
Jemně rozdrtíme nebo umeleme konečky, smícháme se solí nebo cukrem, budou zpočátku dost vlhké, necháme na plechu uschnout při pokojové teplotě když uvidíme, boule, rozdělíme až uschnou válečkem přes utěrku. Skladujeme v uzavřené sklenici a používáme na cokoliv, ale sůl je báječná na brambory.
Smrková majonéza1 šálek majonézy (domácí nebo kupované)
1/4 šálku mletých smrkových konečků
2 lžičky cukru a citronová nebo limetková šťáva
Promícháme a necháme alespoň hodinu nebo přes noc před použitím uležet, používáme jako normální, ale je to úplně jiná majonéza.
Přeloženo z
livingmydreamlifeonthefarm