Laskavce (amarant) - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Laskavce (amarant) - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 26. led 2011 16:22:13

Nemáte někdo osvědčený recept? Koupila jsem dvě kila amarantové mouky.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Laskavce (amarant) - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 10. říj 2011 15:36:22

Tabouli z amarantu (nebo quinoi)
Tabouli je lehký salát ze středního východu obvykle připravovaný z pšeničného bulguru. Zkuste ho s quinoou nebo amarantem na nádhernou novou chuť.
1 hrnek quinoi nebo amarantu
1 hrnek petrželky, nasekané
1/2 šálku jarní cibulky, nasekané
2 lžíce čerstvé máty
1/2 hrnku citronové šťávy
1/4 šálku olivového oleje
2 stroužky česneku, prolisované
1/4 šálku oliv, na plátky
celé salátové listy
Uvaříme quinou či amarant ve stejném množství vody, 12-15 min. Necháme vychladnout. Lehce promícháme všechny přísady, kromě salátu a oliv. Na hodinu nebo déle vychladíme aby se chuti prostoupily. Umyjeme a osušíme salát vyložíme jím salátovou mísu. Přidáme tabouli a ozdobíme olivami.
4 porce.

Pudink z amarantu nebo quinoi
Tento rychlý a zdravý dezert je elegantní a chutný. Chutná překvapivě lehce ve srovnání s rýžovým nákypem i přesto, že quinoa má mnohem vyšší obsah bílkovin než rýže.
2 šálky vařeného amarantu nebo quinoi
1 šálek jablečné šťávy
1/2 šálku rozinek
1/2 šálku mandlí, jemně nasekaných
vanilka
šťáva z půlky citronu
strouhaná kůra z jednoho citronu
špetka skořice
Spojte složky ve velkém rendlíku, přikryjte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 15 minut. Nalijte pudink do jednotlivých dezertních misek. Podáváme s několika hrozny a jahodami vychlazené.
4 porce

Osmažený amarant nebo quinoa
2 šálky vařeného amarantu nebo quinoi
2 lžíce oleje
1 cibule, nakrájená
1 mrkev, nakrájená
1 stonek celeru, nakrájený na plátky
1 šálek žampionů, nakrájených
3 stroužky česneku, nasekané jemně
1/2 šálku mandlí, nasekaných
1/4 šálku slunečnicových semen
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička koření podle výběru
Osmahneme zeleninu, česnek, mandle a slunečnicová semena na oleji, dokud zelenina není jemně křupavá. Přidáme sójovou omáčku, koření a amarant nebo quinou. Dobře promícháme, aby se směs prohřála.
Přeloženo ze saltspringseeds
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Laskavce (amarant) - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 10. říj 2011 17:21:08

A tady jsou recepty z amarantové mouky:
Amarantové těstoviny
(pro 2 osoby)
2 šálky 100% amarantové mouky
2 vejce
1/4 lžičky soli
voda podle potřeby
Smícháme mouku, vejce a sůl. Přidáme vodu, postupně po polévkových lžících dokud nevypracujeme tuhé těsto (nelepí se). Po každé lžíce vody zkontrolujeme, zda je těsto tuhé. Množství vody se bude lišit v závislosti na kvalitě mouky. Zformujeme obdélník a vyválíme těsto tak tenké, jak můžeme. Pokud těsto pruží a stahuje se zpět při válení, nechte těsto deset minut odpočinout a pak pokračujeme. Ořízneme okraje těsta a stočíme do ruličky. Velmi ostrým nožeme krájíme tenké proužky. Rozvieme nudle a buď je posypeme moukou a usušíme nebo okamžitě uvaříme. Čerstvé nudle se vaří jen asi 4 minuty - jsou hotové, když vyplavou na povrch vody.

Amarantové palačinky
(10 porcí)
2 vejce
1/2 šálku mléka (nebo jablečného džusu)
2 lžičky kokosového oleje (nebo běžného)
1/2 šálku amarantové mouky
1/2 šálku tapioky nebo kukuřičného škrobu (lze i bramborový nebo rýžový škrob)
6 lžic arrowroot nebo kukuřičného škrobu (lze i bramborový nebo rýžový škrob)
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky mořské soli
V samostatné misce smícháme suché přísady. Přidáme postupně suché přísady do rozšlehaných vajíček, po každé dávce dobře promícháme. Zahřejeme pánev a na středním teple usmažíme palačinky dozlatova po obou stranách.

Atole (tradiční amarantový recept)
horký nápoj, 5-6 porcí
1/2 šálku amarantové mouky
5 šálků mléka nebo vody, podle chuti
1/4 šálku piloncillo (mexický cukr), nebo tmavě hnědý cukr
1/4 lžičky mleté ​​skořice nebo tyčinka skořice
1 vanilka (podélné rozříznutá) nebo 2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
Ve velkém hrnci rozšleháme mléko nebo vodu s moukou, po částech, až do úplného smíšené a bez hrudek. Zahřejeme na mírném ohni za stálého míchání, právě do bodu až směs začne houstnout. Přidáme hnědý cukr nebo piloncillo a skořici. Vyškrábněte semena vanilky do pánve, přidejte extrakt nebo vanilkový cukr. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, pak za stálého míchání přiveďte k varu, aby směs zhrudkovatěla. Odstraňte skořici. Podáváme teplé v hrníčku.
Variace
Můžete přidat další skořici. Chcete-li vyrobit z nápoje čokoládovou sladkost, pokračujte takto: Po sundání z plamene vmíchejte asi 3 dl nasekané mexické čokolády nebo jakékoliv jiné čokolády podle výběru. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak metla vyšlehejte metlou do pěny.
Přeloženo z versagrain.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron