Šťáva:
Ke 3 l rozmačkaného ovoce (nejlíp to jde ponorným mixérem, úplně nejlíp, když se jeřabiny dají předtím do mrazáku a pak zas nechají rozmrznout) přidáme 1a půl l vody + 4 dkg kyseliny citronové a necháme odstát 24 hodin. Druhý den šťávu přecedíme přes plátno, na 1l  přidáme 1 kg cukru a vaříme 5 až 10 minut, pěnu  sbíráme. Horké plníme do lahví, lahve se nechají položené až do vychladnutí.
Kompot - jako brusinky:
1kg jeřabin
800g cukru
kousek celé skořice
Jeřabiny spaříme a necháme krátce povařit. Slijeme, dáme do kastrolu, trochu podlijeme a zasypeme cukrem. Pomalu zahříváme do rozpuštění cukru, pak prudce vaříme 5 minut. Horké plníme do skleniček od přesnídávky.
Místo obyč. cukru se může dát želírovací, pak vznikne "brusinkový" džem.
			
		
 News