Recepty z aronie

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Recepty z aronie

Příspěvekod Hanča » čtv 27. led 2011 21:39:25

Šťáva:
Ke 3 l rozmačkaného ovoce (nejlíp to jde ponorným mixérem, úplně nejlíp, když se jeřabiny dají předtím do mrazáku a pak zas nechají rozmrznout) přidáme 1a půl l vody + 4 dkg kyseliny citronové a necháme odstát 24 hodin. Druhý den šťávu přecedíme přes plátno, na 1l přidáme 1 kg cukru a vaříme 5 až 10 minut, pěnu sbíráme. Horké plníme do lahví, lahve se nechají položené až do vychladnutí.


Kompot - jako brusinky:
1kg jeřabin
800g cukru
kousek celé skořice

Jeřabiny spaříme a necháme krátce povařit. Slijeme, dáme do kastrolu, trochu podlijeme a zasypeme cukrem. Pomalu zahříváme do rozpuštění cukru, pak prudce vaříme 5 minut. Horké plníme do skleniček od přesnídávky.
Místo obyč. cukru se může dát želírovací, pak vznikne "brusinkový" džem.
Uživatelský avatar
Hanča
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 239
Registrován: sob 02. led 2010 19:37:25

Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků

cron