Stránka 1 z 1

Ačokča - recepty

PříspěvekNapsal: sob 26. úno 2011 20:39:47
od JIRKA ST
Zná někdo ačokču? Jedná se o liánu která výborně roste v našich podmínkách i venku.Pěstuji ji ve skleníku a dává vysoké výnosy. Používám ji do masových gulášů,omáček, sekané, syrová ale mladá se může používat i do salátů.Konzervace stejná jako u paprik nebo okurek. Já ji mrazím v celku na čínu nebo mletou na ostatní použití. Má li někdo jiné zkušenosti prosím o sdělení . jirka st.

Re: Ačokča

PříspěvekNapsal: ned 27. úno 2011 17:02:33
od sklenka
Na ačokču jako rostlinu je vlákno v netradiční zelenině:
viewtopic.php?f=28&t=73

Re: Ačokča

PříspěvekNapsal: ned 27. úno 2011 18:07:40
od Ivana
Plněná ačokča Achojcha Rellena, bolívijský recept
6 ačokčí, můžete také použít cuketu nebo okru
1 kuřecí prsa
1 mrkev, uvařená a nakrájená na malé kousky
Na dressing:
2 rajčata
1 malá paprika, nakrájená na plátky
5 listů cibule
1/2 lžičky drceného česneku
3 čajové lžičky oleje
sůl a černý pepř
Rozřízneme ačokču a vybereme semena. Dáme je do vroucí vody a necháme vařit asi 3 minuty.
Příprava dresingu: Dáme cibuli na pánev s olejem, přidáme sůl, černý pepř, česnek, rajčata a papriku a osmahneme.
Příprava náplně: Rozmixujeme kuřecí prsa na hustou pastu, poté přidáme mrkev a několik lžiček dříve připraveného dresinku. Naplníme ačokči. Vložíme do pekáče se zbývajícím dresinkem a pečeme asi 1/2 hodiny. Pokud se voda vypeče dříve než je ačokča nebo okra hotová, přidáme trochu vody. Podáváme horké s rýží. Maso lze použít i jiné než kuřecí, ve vegetariánské variantě můžeme maso nahradit brambory a vařenými vejci.
Přeloženo z boliviabella.com, autor Alura Gonzales (Santa Cruz Bolivia)

Ačokča recepty

PříspěvekNapsal: úte 04. říj 2011 0:45:57
od Ivana
Zkoušela jsem přidat ačokču do leča a je to výborné. Vynikající je naložená v nálevu na okurky. Doufám že se mi příští rok podaří a budu moct zkoušet nové recepty.

Plněná ačokča se sýrem
Polévka z červené řepy s ačokčou
Rizoto s ačokčou

Re: Ačokča - recepty

PříspěvekNapsal: pon 10. říj 2011 8:47:47
od Ivana
Karí s ačokčou
Velkou ačokču můžeme odsemenit a použít na zeleninové karí.
Množství je na vás, ale asi 14 bude stačit pro dva.
1 cibule - oloupeme, nakrájíme a jemně orestujeme na oleji nebo ghí. Přidáme kmín, asi ½ lžičky.
450 g brambor oloupeme, nakrájíme a přidáme k cibuli.
1lžíce chilli, koriandru, kurkumy
Přidáme ačokču, zamícháme. Přidáme asi 250 g z nakrájených rajčat (i z konzervy), nebo stačí rajčatový protlak a zalijeme vodou aby bylo vše pokryto. Zvolna vaříme až jsou brambory měkké.
Podáváme s nasekanými lístky čerstvého koriandru.
Podle bcukrecipes

Re: Ačokča - recepty

PříspěvekNapsal: úte 11. říj 2011 20:38:27
od Ivana
Polévka z brambor - Ajiaco de caiguas , peruánský recept
Přečtěte si jak udělat radost šesti osobám:
6 plodů ačokči, vařené a nakrájené na proužky
1/3 šálku rostlinného oleje
1 střední cibule
2 lžíce pasty z chilli papriček (zvané Mirasol)
1/2 hrnku vody
1 kostka hovězího vývaru
kdo má chuť přidá česnek
pepř, sůl, kmín
1/2 hrnku mléka
150 g strouhaného čerstvého sýra
500 g vařených a prolisovaných brambor
čerstvé lístky koriandru, nasekané, na ozdobu
3 natvrdo uvařená vejce, na ozdobu
Na oleji osmahneme cibuli. Přidáme česnek, sůl, pepř, kmín a pastu z chilli. Osmahneme a přidáme vodu, vývarovou kostku, mléko, sýr a ačokči. Zamícháme a vaříme několik minut. Pak přidáme brambory. Podáváme s rýží a posypeme lístky koriandru, ozdobíme natvrdo uvařenými vejci.
Přeloženo z peru-recipes.com


Plněná ačokča - Caiguas rellenas, peruánský recept
Ačokča je zelenina původní v Peru, sloužila jako potrava pro velmi staré kultury (kultura Mochica má keramiku s obrázky ačokči). Je považována za vynikající jídlo, protože pomáhá metabolizovat tuky, což snižuje obsah cholesterolu. V Peru se používá v boji proti cukrovce, kornatění cév a obezitě (pomůže vám zhubnout!!). Buďte zdraví a užijte si tento lahodný recept pro 6 osob.
6 ačokčí
350 g mletého hovězího masa
1 cibule, nasekané
2 cibule, nakrájené na proužky
1 rajče, oloupané, bez semen a nakrájené
1 lžička nasekaného česneku
3 lžíce nasekané žlutá chilli papričky
2 vejce natvrdo
2 1/2 lžíce nasekaných arašídů, opražených
3 vejce
1 1/2 lžíce rozinek
1 snítka afrikánu Tagetes minuta (zvaný též black-mint, černá máta, huacatay)
1 1/4 šálky kondenzovaného mléka
rostlinný olej
oregáno
pepř, sůl
Nařízneme širší stranu každé ačokči, ponecháme "víčko" a vyškrabeme malou lžičkou. V hrnci osmahneme koření a nakrájenou cibuli, česnek a rajčata. Když je cibule hotová, přidáme mleté ​​hovězí maso, arašídy a vaříme na středním plameni. Dochutíme solí a pepřem. Rozkrájíme natvrdo vařená vejce na malé kousky a přidáme jakmile je hovězí maso hotové. Ačokči naplníme nádivkou. Sníh z bílků ušleháme dotuha. Přidáme žloutky a ještě několik minut šleháme. Ochutíme a obalujeme ačokči ve vejcích a osmažíme na rozpáleném oleji. Na pánvi zahřejeme olej a osmahneme proužky cibule s nasekanou žlutou papričkou. Poté přidáme kondenzované mléko a afrikán. Dochutíme. Smažené ačokči vložíme do mléčné směsi a vaříme několik minut.
Podáváme s bílou rýží.
Přeloženo z peru-recipes.com

Re: Ačokča - recepty

PříspěvekNapsal: stř 12. říj 2011 14:23:10
od Ivana
Ačokča plněná rybou Caigua kon Relleno de Pescado
8 porcí
12, 24 nebo 32 ačokčí, podle velikosti
2 šálky vody
450 g filetů z ryby, jako je platýs, kanic červený, nebo podobné ryby, nakrájené na kostky 2,5 cm
4 plátky bílého chleba, bez kůrek, navlhčené mléka (asi jedním šálkem)
1 vejce, porazil
1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky (1/2 šálku)
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky pepře
Omáčka:
1 lžíce kukuřičného oleje
1/4 šálku nakrájené cibule
1/4 šálku nakrájených rajčat
1/4 lžičky papriky
2 stroužky česneku, rozdrcené na pastu se 2 lžícemi vody
jeden šálek uschovaného rybího vývaru z přípravy nádivky
1. Nařízneme ačokči a vybereme semena
2. Připravíme nádivku: Přivedeme vodu k varu, vložíme rybí filé a vaříme na mírném ohni 10 minut. Vyjmeme ryby a necháme vychladnout. Odložíme 1 šálek vývaru. Rozdělíme rybí maso na vlákna. V misce smícháme rozmělněné rybí maso s namočeným chlebem a přidáme vejce, cibuli, sůl a pepř a dobře promícháme.
3. Připravíme omáčku: Rozehřejem olej na pánvi. Přidáme cibuli, rajčata, papriku a česnekovou pastou a opékáme na mírném ohni po dobu 3 minut. Přidáme 1 šálek schovaného rybího vývaru a přivedeme k varu.
4.Naplníme ačokči nádivkou. V případě že nádivka zbude, uděláme kuličky a dáme stranou.
5.Vložíme naplněné ačokči do omáčky spolu s kuličkami ze všech zbylé nádivky). Vaříme na mírném ohni 15 minut.
Podáváme horké s rýží.
Přeloženo z globalgourmet.com autor Lambayeque

Re: Ačokča - recepty

PříspěvekNapsal: čtv 12. črc 2012 13:41:46
od Ivana
Ačokča s cuketou na másle
půl cukety
15-20 ačokčí
2 menší cibule (s fialovýma to bude pěkně barevné)
jedna nebo několik malých mrkviček
máslo
Cibuli nakrájíme nadrobno, mladé mrkvičky na kolečka. Osmahneme na másle, až je cibulka hotová přidáme nastrouhanou oloupanou cuketu a ačokči nakrájené na kolečka nebo kostičky (podle velikosti). Osolíme, mícháme dokud nepustí vodu a pak podusíme do měkka.

Re: Ačokča - recepty

PříspěvekNapsal: úte 04. zář 2012 20:48:02
od Ivana
Jedla jsem ačokču která byla naložená jako okurky a moc mi chutnala. Proto jsem to zkusila taky a mám s tím problém: zatím se mi nepodařilo napěchovat ačokču tak, aby po zalití nálevem a po sterilaci nezbyla půlka sklenice prázdná, ačokča se vždycky silně smrskne.
Letos jsem to začala dělat tak že jí propíchnu a spařím v horké vodě, je to o hodně lepší. Další způsob je nejprve odsemenit a opět spařit, pak už se natlačit dá. Jenže mi připadá že spařením tak trochu zblemcne.
Nemáte někdo ještě nějaký jiný fígl?

Re: Ačokča - recepty

PříspěvekNapsal: stř 19. zář 2012 19:36:32
od Ivana
Ačokča plněná stejně jako papriky

Vybereme větší ačokči, nařízneme tak, aby zůstalo "víčko" a odstraníme tvrdá semena. Dále postupujeme úplně stejně jako když děláme plněné papriky.
Já jsem do náplně dala mleté maso, vajíčko, trochu zahustila strouhankou, osolila, přidala majoránku, trochu pepře a spoustu česneku. Do každé ačokči do náplně jsem dala jedno malinké rajče. Na omáčku jsem osmahla cibulku, k ní přidala rajčata a zalila vodou. Osolila, přidala bobkový list a nové koření jako na rajskou a malilinko majoránky. Trochu povařila, naskládala ačokči a dala dusit doměkka. Poté jsem hotové ačokči vyndala, omáčku jsem propasírovala (bez protlaku, bez zahušťování).
Ověřila jsem si, že na tenhle recept se dají použít i ty žluté a tvrdé s úplně zralými semeny, hotové jsou stejně měkké jako ostatní. Jen to víčko se ze začátku trochu nebo hodně kroutí. Chutná to velmi podobně jako plněné papriky, papriková příchuť chybí.

Syrová a naplněná

Hotová a vyndaná z omáčky

Nepropasírovaná omáčka

Hotová plněná ačokča