Stránka 4 z 5

Re: Zelenošáchor jedlý, čufa, gomi, zemské mandle

PříspěvekNapsal: úte 04. zář 2012 21:08:38
od Ivana
Vyrostlo to letos vůbec někomu nebo si šáchor řekl že letos ČR plošně vynechá?

Re: Zelenošáchor jedlý, čufa, gomi, zemské mandle

PříspěvekNapsal: stř 05. zář 2012 5:43:45
od Hanča
Já už ho nemám, nepřežil zimu.

Re: Zelenošáchor jedlý, čufa, gomi, zemské mandle

PříspěvekNapsal: stř 05. zář 2012 20:17:23
od Danka
Nevypěstovala jsem. Bohužel. V cizině se má asi líp.

Re: Zelenošáchor jedlý, čufa, gomi, zemské mandle

PříspěvekNapsal: úte 06. lis 2012 16:59:15
od Buda
Mně se vypěstovat povedl. Neznáte náhodou nějakou českou literaturu nebo odborný článek, kde bych se o této rostlině dozvěděla více?

Re: Zelenošáchor jedlý, čufa, gomi, zemské mandle

PříspěvekNapsal: úte 06. lis 2012 19:58:14
od Ivana
Na začátku vlákna jsou odkazy.

Re: Zelenošáchor jedlý, čufa, gomi, zemské mandle

PříspěvekNapsal: úte 17. zář 2013 22:43:12
od caco
Petra píše:Nemám kde hlízy přes zimu skladovat, nemáme sklep ani jiné prostory.
Petra

čo takto si ich vopchať do šuflíku a na jar zasadiť????bože ludia,skúšate niekedy rozmýšlať? na webe je plná (cenzůra admina, příště prosím slušněji) článkov a google translátor vám to celkom obstojne preloží.Chufu môžete nechať vyschnúť a na jar len pichnúť do zeme prípadne si namočiť na jeden den do vody a potom zasadiť.ked vám narastie mladá rastlina nieje dobré liať vodu priamo na listy pretože vám vyhnije,prípadne zožltne a spomalý rast.ked už je rozrastená tak nieje problém.zo začiatku sa polieva raz za týžden a od septembra ked sa začínajú tvoriť hlúzy,minimálne každý druhý den.hlúzy nevydržia naše zimy a tie kecy že vydržia do -15 je len hnusná reklama.mráz ich jednoducho zničí a zhniju.na 1m štvorcový sa dá vypestovať okolo 1-1,9kg hlúz,záleží na pôde/sypká,piesčitá/vode a miernom zahnojení. nech sa darí.
ps:stačí si kúpiť chufu v biopredajni a zasiať ju.navyklíči všetka,ale väčšina hej :o

Re: Zelenošáchor jedlý, čufa, gomi, zemské mandle

PříspěvekNapsal: úte 17. zář 2013 23:08:14
od Ivana
Přemýšlíme, přemýšlíme, ale ono to nemá příliš velký vliv na to, aby v pokoji ta čufa nevyschla. A vyschlá prostě neraší.

Re: Zelenošáchor jedlý, čufa, gomi, zemské mandle

PříspěvekNapsal: stř 18. zář 2013 9:14:14
od caco
Ivana píše:Přemýšlíme, přemýšlíme, ale ono to nemá příliš velký vliv na to, aby v pokoji ta čufa nevyschla. A vyschlá prostě neraší.

ale raší. ja sadím každý rok len usušenú.dokonca som po 3 mesiacoch zalial hlinu kde som vysial zo začiatku jari chufu a teraz mám narastené asi 7 výhonov.kedže už je na výsadbu von strašne neskoro tak som ich dal do kýbla a mám ich za oknom vo vnútri.ked dáte usušené do vody na jeden den tak sa pekne napijú vody a nabobtnajú.hlinu treba,stále vlhčiť kým nevyrašia.polovicu som naklíčoval aj na mokrej vate,ale treba dať pozor na plesen,klíčky sa zjavili cca na 5-7 den

Re: Zelenošáchor jedlý, čufa, gomi, zemské mandle

PříspěvekNapsal: stř 18. zář 2013 9:42:22
od caco
Ivana píše:Přemýšlíme, přemýšlíme, ale ono to nemá příliš velký vliv na to, aby v pokoji ta čufa nevyschla. A vyschlá prostě neraší.

http://goingtoseed.wordpress.com/2010/11/17/chufa-nuts/
tak tu máte popis pestovania v skratke a je tam napísané že sa sadí sušená chufa,takže je ju zbytočne chrániť pred vysušením ;)
-Rastúce Chufa NUTS

Chufa matice sa obvykle množia vegetatívne. To znamená, že rastlina matica Chufa pestovať rastlinu Chufa. (Nezdá nastaviť semeno na našej farme.)

To je, ako sa rastlina chufa

Počkaj, až po posledný jarný mráz (koniec mája pre nás)
Namočte Chufa orechy vo vode po dobu 24 hodín
Závod jeden palec hlboko
Space rastliny jednou nohou od seba
Počkajte, 1-2 týždňov, aby vidieť prvé výhonky sa objavia
Akonáhle chufa je suchý, ja používam semeno čistenie obrazoviek vyriešiť najväčšie chufa pre budúci rok semienok. Tiež som odstrániť tie najmenšie matice, kamene a prach. Po chufa zaschnutí ešte pár týždni som premietať na to znova odstrániť všetky matice, ktoré zmenšili od posledného vyšetrenia.

Aj skladovať sušené chufa v papierovom sáčku pri izbovej teplote. To si myslia celkom dobre, mám nejaké orechy, ktoré sú dva roky a pri pohľade v poriadku - aj keď som vždy používať najčerstvejšie zásoby na pestovanie.

Re: Zelenošáchor jedlý, čufa, gomi, zemské mandle

PříspěvekNapsal: stř 18. zář 2013 11:52:37
od Ivana
Takže tobě to skladování přes zimu v pokoji funguje? Jak dlouho ho takhle pěstuješ?
My jsme ho většinu zimovali ve sklepě v písku, měli jsme ho několik let. Ty co jsem měla přes zimu doma silně vyschly, nepamatuju si to přesně kolikrát to bylo, a po namočení všechny rovnou shnily. Stejně jako ty původní ze Salta seeds, ty byly taky trochu vyschlé. Po namočení půlka z nich vyrašila a půlka zplesnivěla nebo shnila.
Pokud mají někteří se zimováním potíže, napadá mě jedna věc. Kamarádka ho kdysi pěstovala za oknem jako pokojovou rostlinu, tak proč vždycky na podzim nehodit dva trsy do květináče aby byla sadba na příští rok?

Ještě mám potřebu přeložit výše citovaný úryvek z googlovštiny do srozumitelné češtiny:
Pěstování oříšků chufa
Chufa se obvykle množí vegetativně. To znamená, že z hlízek chufa vypěstujeme rostlinu. (Nezdá se že by na naší farmě chtěly tvořit semena.)
Jak pěstujeme chufu:
Počkáme na poslední jarní mrazíky (u nás konec května)
Namočíme hlízky do vody na 24 hodin
Sázíme jeden palec hluboko
Dáváme rostliny jednu stopu od sebe
Počkáme 1-2 týdny, než se objeví první výhonky
Po několika letech pěstování chufy nyní dáváme tyč ke každé zasazené hlízce. Tak vím, kde roste plevel a kde bude chufa. Asi o měsíc později jsou rostliny asi 4 "vysoké. (Letos jsem se zasadil jako meziplodinu do řádku korejské Shiso (perila) mezi dvě řádky chufy.)
Uprostřed léta se chufa blíží maximální výšce, i když rostliny budou nadále růst do šířky. (Na tomto místě, jsem začal mít podezření, že korejské Shiso může přerůst chufu.)
Na začátku září perila přerostla chufu.
Na konci září, když některé listy začít zhnědnout a ve zprávách o počasí hlásí mráz, to je čas sklizně!
(Tyto zkušenosti pocházejí z východní Kanady, docela by mohly odpovídat našim podmínkám, možná je u nich o trochu drsněji.)
Sušení, čištění a skladování chufa
Můžete jíst hned, když seschnutím ubyde voda a zesládnou. Můžete rozložit hlízky na síto před větrák. Jakmile hlízky vyschnou, používám na čištění a výběr největších hlízek ro sadbu na příští rok síto. Také odstraňuji ty nejmenší hlízky, kameny a prach. Po vyschnutí ještě pár týdnu prohlížím a znovu odstraňuji všechny hlízky, které se zmenšily od posledního vyšetření. Skladuji usušené chufa v papírovém sáčku při pokojové teplotě. Snášejí to docela dobře, mám nějaké oříšky, které jsou dva roky staré a při pohledu jsou v pořádku - i když jsem vždy používal nejčerstvější zásoby k výsadbě.