Stránka 1 z 1

Sevlák cukrový Sium sisarum

PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 18:22:33
od Ivana
Máte někdo? Zajímala by mě chuť a výtěžnost.
Pěstování

Re: Sevlák cukrový

PříspěvekNapsal: pát 22. led 2010 8:41:01
od pierro
Mám. Loni setý ze semen z arche noah. Jednoleté rostliny nebudou asi jako vzorek produkce nejlepší. Navíc si myslím, že pro pěstování bude ještě dobré v semenáčích udělat selekci. Chuť je příjemná, ochutnal jsem jen zasyrova, na vaření toho moc nenarostlo. v roce setí to mělo na podzim kořeny i přes 0,5cm silné. Jelikož se jedná o trvalku a já neměl pod ním pohnojeno, dá se na lepším stanovišti čekat víc.

Re: Sevlák cukrový Sium sisarum

PříspěvekNapsal: stř 09. úno 2011 20:55:47
od pierro
Sklizeň v roce 2010 byla už nadějnější. Bohužel na jaře 2010 jsem zjistil, že opět se mé chutě shodují s chutěmi hrabošů. Na velké zahradě přežilo zimu tak asi 20% rostlin. U domu narostly do podzimka do výšky cca 80cm a kořeny do síly až 1cm, čímž už pro mě začínají mít zajímavý poměr námaha/výtěžnost. Rostou na ploše s hojným porostem bršlice a česnáčku, kde je dost úrodná půda. Na podzim jsem při vyrývání rostlin zjistil, že se trsy rozpadají na několik jednotlivých nových sazenic. Ty jsem po odtržení nejsilnějších tlustých kořenů odděleně vysadil zpět na místo. Semena je dobré sbírat postupně. Při sběru až při schnutí stonku jich v okolících zůstává jen minimum. Počítám, že sklizeň na podzim 2011 bude teprve vypovídat o kvalitě téhle plodiny.

Re: Sevlák cukrový Sium sisarum

PříspěvekNapsal: stř 28. bře 2012 21:53:00
od Ivana

Re: Sevlák cukrový Sium sisarum

PříspěvekNapsal: pát 27. dub 2012 17:28:38
od pierro
Držím v ruce kořen o síle asi 3cm. Bašta. Starší kořeny neztrácejí na chuti, ale jsou ve středu vláknité. Kořen přirůstá na špičce. Tzn: Doporučuji rok co rok sklizeň, aby se kořen stále zkracoval a aby se křehoučká špička nedostala mimo dosah rýče.