Stránka 1 z 1

Perila křovitá Perilla frutescens

PříspěvekNapsal: pát 05. úno 2010 12:38:45
od Ivana
Perilla frutescens

Re: Perila

PříspěvekNapsal: sob 06. úno 2010 12:56:26
od kořenářka
Hezká letnička, jako bylinka na můj vkus příliš aromatická, šéfkuchaři ji neznají, tak ji nechtějí. Sušila jsem ji kamarádce bylinářce na nějaké čaje. Prý se prodávají hrozně drahé kapsle s jejím výtažkem. Nevím přesně,ale snad pro posílení imunity. Z čínských bylin jsou oblíbené Mizuna a Mibuna, nejsou tak výrazné jako rukola a salát mohou i děti. Red Giant je krásný , výnosný, ale dost ostrý. Já mám moc ráda mladé výhonky čínské chryzantémy, když seřezávám sazenice, aby rozkošatily. Chtělo by to postupné výsevy, ale to nezvládám.
Zdraví Mlýnec

Re: Perila křovitá Perilla frutescens

PříspěvekNapsal: stř 13. říj 2010 22:36:40
od Ivana
Červená perila, japonsky zvaná Akajiso nebo Akashiso, je surovina na výrobu ume octa.
Dneska jsem zkusila přidat pár lístků do čalamády.

Re: Perila křovitá Perilla frutescens

PříspěvekNapsal: pon 07. úno 2011 14:35:53
od Alena
Perila je prý dobrá pro alergiky, místo prášků. Z toho důvodu jsem ji zkoušela pěstovat. Rostliny pěkné, ale pro mě nepoživatelné. Stejně tak nemusím takové ty různé jedlé chryzantémy, mizuny a mibuny.
Japonci ji prý používají i jako koření na ryby. Jsem se někde dočetla... Zkoušet už to nebudu.

Re: Perila křovitá Perilla frutescens

PříspěvekNapsal: sob 19. bře 2011 21:12:24
od JIRKA ST
James A.Duke ve své knize Zelená lékárna uvádí:
Perila (perila frutescens) Tato aromatická hluchavkovitá rostlina,kterou před desetiletími někdo náhodou(nebo snad záměrně) dovezl z azie,je v orientu oblíbeným jídlem i lékem.Ve spojených státech roste většinou jako bujný plevel,ale na východním pobřeží ji uvidíte pěstovat u některých japonských restaurací.Japonští vědci vystopovali v této rostlině látky,které při dně pomáhají.Rostlina obsahuje poměrně velké množství čtyř látek známých jako inhibitory xantinoxydázy,které brání syntéze kyseliny močové.Často si do mátového čaje trochu této rostliny přidávám,podobně jako ji Japonci přidávají do sushi.
Tolik citace.

Re: Perila křovitá Perilla frutescens

PříspěvekNapsal: čtv 12. dub 2012 22:23:15
od Hanako
Shiso pěstuju na výrobu umeboshi, i na nakládání do ume octa. Pěstujem i zelený druh je výrazně aromatický, na akashiso je tu asi málo slunce, není tak aromatická jako v Japonsku. Akorát mi ve středních Čechách nestíhá vytvořit semínka, obvykle to řeším že mi známý posílají semínka z Japonska

Re: Perila křovitá Perilla frutescens

PříspěvekNapsal: pát 13. dub 2012 11:53:25
od Ivana
Vloni jsem pohodila semínka na záhon a vyrostla i zaplodila. Letos očekávám že vyroste ze samovýsevu, semínka jsem dostala od Hely Vlašínové, vyrostlá u nás. Jak je možné že ve středníchn Čechách nedozraje? Nemůže být problém někde jinde?