Jedlé bambusy

Druhy zeleniny a koření co se běžně nepěstují.

Jedlé bambusy

Příspěvekod Ivana » stř 25. lis 2009 18:01:57

Tak jsem zkoumala bambusy a vyšlo mi vhodných jenom devět druhů. Ostatní druhy jsou nejedlé nebo jim vadí mráz (anebo se možná nedají sehnat).
Takže ty jedlé mrazuvzdorné jsou:
Arundinaria gigantea
Phyllostachys angusta
Phyllostachys aureosulcata
Phyllostachys nuda
Phyllostachys parviflora
Phyllostachys propinqua
Phyllostachys rubromarginata
Sasa kurilensis
Sasa veitchii

Všechny jsou k sehnání v bambusáriu.
Máte někdo zkušenosti nebo tipy na další jedlé druhy, které rostou u nás aniž by zmrzly? Seznam jedlých druhů bambusů mám vytažený z Plants for a Future, včetně synonym, kdyby někdo chtěl.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Jedlé bambusy

Příspěvekod pierro » pát 27. lis 2009 19:25:30

Já jsem zjistil, že by se měl dát sníst i Ph. atrovaginata.
Co jsem se dočetl, tak by +/- všeobecně měl být rod phyllostachis jedlý. U některých se to nevyplatí, kvůli titěrnosti výhonků. Např. Ph. bisettii. Sám vlastním už šest měsíců oba zmíněné druhy a jsou teď cca 40cm vysoké.
atrovaginata.JPG
Moje atrovaginata.
atrovaginata.JPG (53.88 KiB) Zobrazeno 12675 krát
S úctou Martin.
Uživatelský avatar
pierro
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 355
Registrován: pát 20. lis 2009 17:42:36
Bydliště: Náchodsko, Nový Hrádek

Re: Jedlé bambusy

Příspěvekod Ivana » pát 27. lis 2009 20:42:58

Phyllostachys je většinou jedlý. Kromě P. bisseti je také nejedlý P. meyeri (podle pfaf). A jedlost P. atrovaginata máš vlastním pokusem nebo z nějakého pramene? Oni totiž některý bambusy obsahují kyanidy.
Mám vytažený jedlý bambusy z pfaf , jen bych potřebovala zjistit který jsou mrazuvzdorný a porostou u nás.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Jedlé bambusy

Příspěvekod Ivana » sob 28. lis 2009 1:16:49

Ještě to upřesním: těch devět druhů nahoře v prvním příspěvku je jedlých a zárověň mrazuvzdorných podle bambusária do -20 až -23.
Ve druhé kategorii mrazuvzdornosti (na bambusáriu *2, snáší teplotu -16 až -18) jsou jedlé:
Phyllostachys arcana
P. glauca
P. iridescens
P. nigra
P. viridiglaucescens
P. vivax
Pleioblastus gramineus
Pseudosasa japonica
Semiarundinaria fastuosa


V kategorii *3, snáší teplotu krátkodobě -16 jsou jedlé:
Phyllostachys aurea
P. bambusoides
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Jedlé bambusy

Příspěvekod Petra » sob 28. lis 2009 22:13:39

Ivano, moc hezké stránky. Jedlost bambusů jsem řešila, jenom dodávám, že každý Phyllostachys není chutný například Phyllostachys aureosulcata Spectabilis (který už 6 let mám, roste výborně) se nedoporučuje, protože není chutný. Naopak velmi chutný je Sasa Palmata - není vlastní zkušennost, ale informace z několika zdrojů se shodují.
Petra
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 206
Registrován: sob 28. lis 2009 21:25:04
Bydliště: Lysá n/L.

Re: Jedlé bambusy

Příspěvekod pierro » sob 28. lis 2009 23:21:09

U atrovaginaty jsem se to dočetl na nějakém českém pěstitelském webu. Myslím, že ty stránky měly oranžové pozadí. Nevím, sklerotik.... Já se zas dočetl o škodlivosti sloučenin co to bylo? .... něco křemičitého? Nepamatuji. Teplem se to mělo z větší části, nebo úplně odbourat. Osobně nemám s bambusem zkušenost. Trvá tak 5 let, než doroste přibližně dospělé výšky a já mám ty své výběžkaté rok a fargezie asi 4 roky. Mám f. murielae (snad je to správně napsané) a ta má teď něco přes 2m. Tedy letošní výhony. Má dorůstat 3m.
Pasu po ph. parvifolia, která je a) do -25st.C, b)jedlá, na PFAF má edibility rating myslím čtyřku c) stéblo, jako hasičská hadice, čili technické využití 1A. Zajímalo by mě, co by se dalo k bambusům přiočkovat, jako mykorhizní kámoš. Navrhněte něco. Jdu na tlačenku.
S úctou Martin.
Uživatelský avatar
pierro
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 355
Registrován: pát 20. lis 2009 17:42:36
Bydliště: Náchodsko, Nový Hrádek

Re: Jedlé bambusy

Příspěvekod Ivana » ned 29. lis 2009 8:07:47

Ty sloučeniny jsou kyanidy, což není žádná sranda. Kyanidy jsou smrtelně jedovaté, zatím nevím kolik těch kyanidů tam může být, poslala jsem žádost o registraci do fóra na bambusáriu a hodlám to tam zjistit. Též i doplnit seznam jedlých druhů, pokud to bude možné. Kyanidy se odbourávají vařením (našla jsem minimálně půl hodiny, netuším jak spolehlivý údaj to je) a taky by se to mělo poznat na chuti - výhonky které obsahují kyanidy by měly být hořké. Takže to co se někde na netu píše, že všechny bambusy jsou jedlé bych považovala za docela riskantní blud.
Na pfaf jsem zatím nenašla co to znamená edibility rating - jestli jde o chuť nebo o výtěžnost daného druhu nebo obojí dohromady. Edibility rating můžu do seznamů doplnit, ten mám taky vytažený.
Až zjistím víc dám zprávu.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Jedlé bambusy

Příspěvekod pierro » ned 29. lis 2009 11:35:28

Zatím jsem nenašel recept na přípravu výhonků zasyrova, takže o syrových výhoncích jsem nepřemýšlel. Tím předchozím příspěvkem jsem nikde nezpochybnil možnou přítomnost sloučenin kyanidů v rostlinách. V rostlinné říši je to dosti rozšířená skupina látek. (viz třeba pecky u roku prunus) Pamatuju se na rok, kdy jsme se doma "topili" v třešních, protože se v příbuzenstvu rozneslo, že v třešních je jed. Tehdy nikdo nevěděl, jakej, ale nikdo z tet to netrhal. Ano. Kyanidy jsou a většinou, možná i vždy, nejsem chemik, jsou v chuti cítit. Jako třeba v jádrech meruněk. mňam. (Velkopavlovická je většinou bez jediného hořkého jádra.)
Kyanidy ROZHODNĚ NEZLEHČUJI, ale něco miříká, že v menších dávkách by si s nimi mohl náš organismus poradit.
S úctou Martin.
Uživatelský avatar
pierro
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 355
Registrován: pát 20. lis 2009 17:42:36
Bydliště: Náchodsko, Nový Hrádek

Re: Jedlé bambusy

Příspěvekod pierro » ned 29. lis 2009 11:37:28

Zatím jsem nenašel recept na přípravu výhonků zasyrova, takže o syrových výhoncích jsem nepřemýšlel. Tím předchozím příspěvkem jsem nikde nezpochybnil možnou přítomnost sloučenin kyanidů v rostlinách. V rostlinné říši je to dosti rozšířená skupina látek. (viz třeba pecky u roku prunus) Pamatuju se na rok, kdy jsme se doma "topili" v třešních, protože se v příbuzenstvu rozneslo, že v třešních je jed. Tehdy nikdo nevěděl, jakej, ale nikdo z tet to netrhal. Ano. Kyanidy jsou a většinou, možná i vždy, nejsem chemik, jsou v chuti cítit. Jako třeba v jádrech meruněk. mňam. (Velkopavlovická je většinou bez jediného hořkého jádra.)
Kyanidy ROZHODNĚ NEZLEHČUJI, ale něco miříká, že v menších dávkách by si s nimi mohl náš organismus poradit.
S úctou Martin.
Uživatelský avatar
pierro
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 355
Registrován: pát 20. lis 2009 17:42:36
Bydliště: Náchodsko, Nový Hrádek

Re: Jedlé bambusy

Příspěvekod Ivana » ned 29. lis 2009 18:17:19

Jo, určitě. To máš jak s hořkýma mandlema: čtyři si dát bez problému můžeš. Zhruba kolem 60 je smrtelná dávka. Takže to závisí na množství - vpodstatě jako všechno, kuchyňská sůl je v určité dávce (myslím že to bylo půl kila, možná míň) taky smrtelně jedovatá.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Další

Zpět na Netradiční zelenina a koření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník