Stránka 1 z 2

Jedlé bambusy

PříspěvekNapsal: stř 25. lis 2009 18:01:57
od Ivana
Tak jsem zkoumala bambusy a vyšlo mi vhodných jenom devět druhů. Ostatní druhy jsou nejedlé nebo jim vadí mráz (anebo se možná nedají sehnat).
Takže ty jedlé mrazuvzdorné jsou:
Arundinaria gigantea
Phyllostachys angusta
Phyllostachys aureosulcata
Phyllostachys nuda
Phyllostachys parviflora
Phyllostachys propinqua
Phyllostachys rubromarginata
Sasa kurilensis
Sasa veitchii

Všechny jsou k sehnání v bambusáriu.
Máte někdo zkušenosti nebo tipy na další jedlé druhy, které rostou u nás aniž by zmrzly? Seznam jedlých druhů bambusů mám vytažený z Plants for a Future, včetně synonym, kdyby někdo chtěl.

Re: Jedlé bambusy

PříspěvekNapsal: pát 27. lis 2009 19:25:30
od pierro
Já jsem zjistil, že by se měl dát sníst i Ph. atrovaginata.
Co jsem se dočetl, tak by +/- všeobecně měl být rod phyllostachis jedlý. U některých se to nevyplatí, kvůli titěrnosti výhonků. Např. Ph. bisettii. Sám vlastním už šest měsíců oba zmíněné druhy a jsou teď cca 40cm vysoké.
atrovaginata.JPG
Moje atrovaginata.
atrovaginata.JPG (53.88 KiB) Zobrazeno 36435 krát

Re: Jedlé bambusy

PříspěvekNapsal: pát 27. lis 2009 20:42:58
od Ivana
Phyllostachys je většinou jedlý. Kromě P. bisseti je také nejedlý P. meyeri (podle pfaf). A jedlost P. atrovaginata máš vlastním pokusem nebo z nějakého pramene? Oni totiž některý bambusy obsahují kyanidy.
Mám vytažený jedlý bambusy z pfaf , jen bych potřebovala zjistit který jsou mrazuvzdorný a porostou u nás.

Re: Jedlé bambusy

PříspěvekNapsal: sob 28. lis 2009 1:16:49
od Ivana
Ještě to upřesním: těch devět druhů nahoře v prvním příspěvku je jedlých a zárověň mrazuvzdorných podle bambusária do -20 až -23.
Ve druhé kategorii mrazuvzdornosti (na bambusáriu *2, snáší teplotu -16 až -18) jsou jedlé:
Phyllostachys arcana
P. glauca
P. iridescens
P. nigra
P. viridiglaucescens
P. vivax
Pleioblastus gramineus
Pseudosasa japonica
Semiarundinaria fastuosa


V kategorii *3, snáší teplotu krátkodobě -16 jsou jedlé:
Phyllostachys aurea
P. bambusoides

Re: Jedlé bambusy

PříspěvekNapsal: sob 28. lis 2009 22:13:39
od Petra
Ivano, moc hezké stránky. Jedlost bambusů jsem řešila, jenom dodávám, že každý Phyllostachys není chutný například Phyllostachys aureosulcata Spectabilis (který už 6 let mám, roste výborně) se nedoporučuje, protože není chutný. Naopak velmi chutný je Sasa Palmata - není vlastní zkušennost, ale informace z několika zdrojů se shodují.

Re: Jedlé bambusy

PříspěvekNapsal: sob 28. lis 2009 23:21:09
od pierro
U atrovaginaty jsem se to dočetl na nějakém českém pěstitelském webu. Myslím, že ty stránky měly oranžové pozadí. Nevím, sklerotik.... Já se zas dočetl o škodlivosti sloučenin co to bylo? .... něco křemičitého? Nepamatuji. Teplem se to mělo z větší části, nebo úplně odbourat. Osobně nemám s bambusem zkušenost. Trvá tak 5 let, než doroste přibližně dospělé výšky a já mám ty své výběžkaté rok a fargezie asi 4 roky. Mám f. murielae (snad je to správně napsané) a ta má teď něco přes 2m. Tedy letošní výhony. Má dorůstat 3m.
Pasu po ph. parvifolia, která je a) do -25st.C, b)jedlá, na PFAF má edibility rating myslím čtyřku c) stéblo, jako hasičská hadice, čili technické využití 1A. Zajímalo by mě, co by se dalo k bambusům přiočkovat, jako mykorhizní kámoš. Navrhněte něco. Jdu na tlačenku.

Re: Jedlé bambusy

PříspěvekNapsal: ned 29. lis 2009 8:07:47
od Ivana
Ty sloučeniny jsou kyanidy, což není žádná sranda. Kyanidy jsou smrtelně jedovaté, zatím nevím kolik těch kyanidů tam může být, poslala jsem žádost o registraci do fóra na bambusáriu a hodlám to tam zjistit. Též i doplnit seznam jedlých druhů, pokud to bude možné. Kyanidy se odbourávají vařením (našla jsem minimálně půl hodiny, netuším jak spolehlivý údaj to je) a taky by se to mělo poznat na chuti - výhonky které obsahují kyanidy by měly být hořké. Takže to co se někde na netu píše, že všechny bambusy jsou jedlé bych považovala za docela riskantní blud.
Na pfaf jsem zatím nenašla co to znamená edibility rating - jestli jde o chuť nebo o výtěžnost daného druhu nebo obojí dohromady. Edibility rating můžu do seznamů doplnit, ten mám taky vytažený.
Až zjistím víc dám zprávu.

Re: Jedlé bambusy

PříspěvekNapsal: ned 29. lis 2009 11:35:28
od pierro
Zatím jsem nenašel recept na přípravu výhonků zasyrova, takže o syrových výhoncích jsem nepřemýšlel. Tím předchozím příspěvkem jsem nikde nezpochybnil možnou přítomnost sloučenin kyanidů v rostlinách. V rostlinné říši je to dosti rozšířená skupina látek. (viz třeba pecky u roku prunus) Pamatuju se na rok, kdy jsme se doma "topili" v třešních, protože se v příbuzenstvu rozneslo, že v třešních je jed. Tehdy nikdo nevěděl, jakej, ale nikdo z tet to netrhal. Ano. Kyanidy jsou a většinou, možná i vždy, nejsem chemik, jsou v chuti cítit. Jako třeba v jádrech meruněk. mňam. (Velkopavlovická je většinou bez jediného hořkého jádra.)
Kyanidy ROZHODNĚ NEZLEHČUJI, ale něco miříká, že v menších dávkách by si s nimi mohl náš organismus poradit.

Re: Jedlé bambusy

PříspěvekNapsal: ned 29. lis 2009 11:37:28
od pierro
Zatím jsem nenašel recept na přípravu výhonků zasyrova, takže o syrových výhoncích jsem nepřemýšlel. Tím předchozím příspěvkem jsem nikde nezpochybnil možnou přítomnost sloučenin kyanidů v rostlinách. V rostlinné říši je to dosti rozšířená skupina látek. (viz třeba pecky u roku prunus) Pamatuju se na rok, kdy jsme se doma "topili" v třešních, protože se v příbuzenstvu rozneslo, že v třešních je jed. Tehdy nikdo nevěděl, jakej, ale nikdo z tet to netrhal. Ano. Kyanidy jsou a většinou, možná i vždy, nejsem chemik, jsou v chuti cítit. Jako třeba v jádrech meruněk. mňam. (Velkopavlovická je většinou bez jediného hořkého jádra.)
Kyanidy ROZHODNĚ NEZLEHČUJI, ale něco miříká, že v menších dávkách by si s nimi mohl náš organismus poradit.

Re: Jedlé bambusy

PříspěvekNapsal: ned 29. lis 2009 18:17:19
od Ivana
Jo, určitě. To máš jak s hořkýma mandlema: čtyři si dát bez problému můžeš. Zhruba kolem 60 je smrtelná dávka. Takže to závisí na množství - vpodstatě jako všechno, kuchyňská sůl je v určité dávce (myslím že to bylo půl kila, možná míň) taky smrtelně jedovatá.