Stránka 1 z 1

Jícama Pachyrhizus tuberosus

PříspěvekNapsal: čtv 04. lis 2010 8:14:40
od Ivana
jícama Pachyrhizus tuberosus, syn. P. erosus
Plodina pěstovaná v jižní Americe, pochází z And. Rozšířila se do střední Ameriky, je nazývána i mexickým bramborem. Popularitu získala i v Číně a jihovýchodní Asii, kde je součástí i oblíbených vietnamských jídel. Patří mezi rostliny bobovité, s oporou dorůstá výšek až 5 metrů. Jedlý kořen může dosáhnout délky až 2 metrů a váhy až 20 kilogramů. Má smetanově bílé vnitřní části, které jsou křupavé. Chuť je sladká a škrobovitá, někdy popisovaná jako připomínající jablka nebo zelené fazole. Jedlé jsou i plody. Obsahuje rotenon, který je účinným insekticidem.
Zdroj wikipedia
Pfaf uvádí malou odolnost ke mrazu (do zóny 10), takže s pěstováním u nás to nejspíš bude horší (ale ty výnosy vypadají impozantně). Možná by se dala vyzkoušet ve skleníku nebo foliovníku - je to určitě velmi slibný kandidát na protrhávání foliovníku.
Obrázky