Stránka 3 z 4

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2011 19:13:58
od Alena
No jo, nesmí do sklepa... To si můžou vybírat, když je na to jinde místo. Já jinou možnost nemám :( Takže když vydrží každý rok do února, není to špatné, myslím.

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2011 22:03:50
od sklenka
Aleno, myslím, že teplo vadí míň než studené vlhko a že můžeš dýně mít i normálně v bytě, když nemáš chladnou chodbu nebo tak. Někde jsem dokonce četla doporučení skladovat je v krabici pod postelí.

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: úte 15. bře 2011 9:15:56
od Alena
Tak miniaturní byt asi ještě nikdo neviděl, v čem my bydlíme - každá návštěva jen zírá... Tam se opravdu žádná dýně nevejde. Leda jedna na dekoraci :( Ale mám vyzkoušeno, že se tam zkazí stejně jako v tom sklepě. Loňský rok vydržely nejdéle, to jsem poslední zpracovávala až někdy v březnu a byla úplně zdravá. Navíc, letos začaly stejně hnít i mojí neteři a švagrové, které je měly v suchém chladném špajzu nebo na chodbě, kde je taky sucho a chlad. Podle mě to záleží na tom, jaký je zrovna rok. Když je někdo pěstuje v teplejším klimatu, asi lépe vyzrají a déle vydrží. Já je mám v rovných 500m n.m., v Pošumaví, takže tam mrzne zpravidla do konce května a pak zase od začátku září, takže vegetační doba je dost krátká. A loňský rok byl teplotně prachmizerný. Ale zase jich byla oproti jiným letům nadúroda.

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: úte 15. bře 2011 17:02:04
od Hanča
U mě to letos jistí mrazák. Když se začnou houfně kazit, nešly by nějak zavařit jako polotovar, jako se třeba zavařují strouhaná jablka bez ničeho dalšího? Vyzkoušel to někdo?

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: úte 15. bře 2011 22:28:40
od Evik
Ahoj, jo to zavařeni jsem zkousela. Normálně jsem je rozvařila na kaši pak dala do flašek a zavařila - základ pro polívku, která je u nás oblíbená. Nějak se mi totiž na podzim změnily chutě ;) a z dýně se mi dělá zle, tak část musela skončit ve skle a počkat si. Jinak doma v obýváku mám ještě jednu ananasovou cca 5 Kg potvurku. Děti ji občas používají jako stoličku, ale zatím vypadá v pohodě, ale už bych se do ní měla asi pustit.

Ahoj Eva

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2011 19:08:23
od Petra
To zavaření jsem také jednou dělala, ale některé byly po otevření za pár měsíců byla nakyslé. Tak jsem k zavařování dýně ztratila důvěru. Děláš to pravidelně? Dáváš do té rozvařené dýně ještě něco? Dáš do sklenic a potom ještě jak dlouho sterilizuješ?

Já nějak nerada používám mrazák, proto dýni nemrazím, ale dneska jsem vyhodila další dvě, tak mi to je vždy tak líto.

Jinak mám hokaido i sušenou, používám hlavně jako nouzovku na dovolenou, dá se s ní také zahuš´tovat nebo použít do polévek.

Petra

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2011 21:43:40
od sklenka
Petro, to je ještě dobré, mně dýňové pyré jednou dokonce vybouchlo v kredenci. Někde jsem se pak dočetla, že se doporučuje dvojí sterilace jako u hub - tzn. steriluješ jednou tak normálně, už si to nepamatuju přesně - půlhodinku?, a pak po dvou dnech steriluješ znovu. Dělala jsem to takhle jen jednou, ale vydrželo.

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2011 23:06:49
od Evik
Ahoj Petro,
dělala jsem to dvakrát a maximálně tam byla ještě osmažená cibule na oleji. Hokaido se mi nakřížila s nějakou dýní na halowen tak ty plody byly cca 2x větší, ale bohužel tam chyběla ta trvanlivost takže jsem to musela zpracovat naráz a vloni jsem zavařovala nedozrálou ananasovou, protože ta je už sama o sobě na jedno jídlo pro jednu rodinu moc velká. Z předloňska jsem taky nějakou flašku vyhodila protože se zkazila, ale to jsem brala jako normální, protože používáme opakovaně víčka a některá starší už holt hůř drží. Dvojitou sterilaci doma většinou neděláme.
Ahoj Eva

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: čtv 17. bře 2011 9:04:32
od Vipetka
Dobrý den!
Zrovna nedávno jsem pátrala na netu a v kuchařkách, jak je to se zavařování zeleniny jako polotovar, takové ty strouhané dýně do foroty, na prívarky, apod.
Našla jsem v Kuchařce naší vesnice o tom článek, až přijde syn domů, tak to naskenuje, já to neumím.
Ale stručně řečeno: zelenina se musí zavářet buď v slabém nálevu solném nebo octovém a pokud nemáme TLAKOVÝ zavařovací hrnec, tak musíme sterilaci provést na dvakrát, tj. do 48ti hodin znovu.
Tím tlakovým zavařovacím hrncem myslím toto - v podstatě je to autokláv, tak se zavařuje v konzervárnách:
http://conovehonakopci.cz/?p=85
V tomto článku je to i vysvětleno, jak na to. Paní je velmi ochotná, určitě poradí, když se zeptáte.
Já jsem ten hrnec chtěla, dá se koupit v USA, ale je to tak těžké, že poštovné je moc drahé.
Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem si koupila na Aukru běžný nerezový tlakový hrnec, ale na 7 litrů, takže se mi do něj vejdou na stojačku 2 velké zavařovačky. Není to sice přesně ono, ale nějaký tlak to udělá.

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: čtv 17. bře 2011 9:08:36
od Vipetka
Jestli můžu, tak cibule třeba v zavařeném leču se nedoporučuje, protože ráda kvasí. Já zavařuju bez cibule a bez koření, jen ve vlastní šťávě. Také občas vyrábím pro dospělého syna domácí "vepřovku" a paštiky, a tam cibuli také nedávám.
Ještě se musím pochlubit, co mi udělalo radost..... :oops: Koupila jsem si na Aukru knížku z roku 1943 "Konservování pokrmů v pokrmových zásobnících Reform" - milé počtení, už jen ta krásná čeština.....jsem staromilec.
Těším na zavařování, baví mě to.