Stránka 4 z 4

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: čtv 17. bře 2011 9:17:34
od Vipetka
Tady se to taky řeší:



Co s cuketami?
Miloš Vysloužil (7075) - xxx.xxx.85.27 (?), 6.7.2008 11:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nezoufejte. Dýňové pyré bouchalo, je to logické. V půdě žijí mikrobi - např. anaerobní clostridia, jejichž spory na vzduchu vydrží teplotu varu. Sterilujete-li varem zeleninu, která mohla přijít do kontaktu s půdou (což dýně i cuketa může), spory za nepřístupu vzduchu vyklíčí. Vegetující bakterie znehodnotí potravinu, produkují plyn a taky jed - patří k nim i známý "klobásový jed" botulin.
Řešení je několik. 1. Přídavek kyselin - v octovém nálevu se spory likvidují i za běžných sterilačních teplot.
2. Sterilovat v autoklávu, podomácku v papiňáku. Teplota 120 o obvykle stačí i na spory.
3. Vysterilizované konzervy varem přesterilizovat po 48 hodinách znovu. Vyklíčené bakterie již tak odolné teplu nejsou.
První případ asi nepoužijete - to je vlastně okurkový nálev. Ty další 2 jsou osvědčené. Hodí se pro bezpečnější konzervaci obsah nepatrně okyselit (třeba k. citronovou) tak aby to nevadilo chuti, případně přidat malé množství (menší než doporučované) kyseliny sorbové.

Celá diskuse je na:
http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani- ... a_oblast=4

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: čtv 17. bře 2011 9:20:39
od Vipetka

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: pát 02. bře 2012 23:28:44
od bobek
Dovoluji si připomenout že nastala doba kdy je třeba hokkaida kontrolovat tak 2x týdně. Pokud ještě nějaká máte. Případná hniloba postupuje velmi rychle. Právě jsem vyhodil předposlední.

Re: Dýně hokaido

PříspěvekNapsal: sob 03. bře 2012 0:04:39
od Hanča
Taky mám jednu poslední, ale letos neměly sklony se kazit tak jako loni. Tak jsem opět nevyzkoušela zavařování, protože všechny vydržely čerstvé. Líbí se mi nápad Petry, jak tu psala před rokem, že je suší. Dělám to takhle i s ačokčami, když přerostou, do guláše jsou fajn.