Dub je naprosto skvělá jedlá rostlina a žaludy jsou naprosto úžasná surovina. Mají malou vadu - musí se odtaninovat aby nebyly tak příšerně hořké, ale pokud to zkusíte tak se s nima dá vyrobit spousta různých jídel. Například naložené žaludy, polévka, chleba, koláče, zákusky a nedávno jsem viděla i vegetariánské párky s žaludovou moukou. Několik jídel (včetně Foglarova žaludového dortu) jsem vyzkoušela a časem dám některé další do receptů (zatím je tam jeden recept). Nejhorší práce je loupání a taky při loupání jde asi polovina váhy pryč. Nejsou to jen šlupky, ale i žaludy s chlupatýma červíkama. Žaludová mouka je bezlepková a dá se i koupit.
Odtaninování se provádí několika způsoby.
1. V Čechách klasický (viz žaludový dort z kroniky Ztracené stopy) je způsob vylouhování zastudena. Žaludy oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a máčíme ve studené vodě tři dny. Vodu třikrát denně vyměňujeme. Podle mojí zkušenosti je to opravdu nedostatečné - máčela jsem je asi 12 dní a vyměňovala jsem vodu daleko častěji. Teprve pak už nebyly hořké.
2. Vylouhování taninu zatepla je podstatně rychlejší. To jsem zkoušela taky a vezme to jen několik hodin.
3. Třetí způsob je zakopat žaludy do země a na jaře vykopat. To jsem zatím nezkoušela.