Stránka 1 z 2

Jasany Fraxinus

PříspěvekNapsal: čtv 25. úno 2010 19:52:18
od Ivana
jasan ztepilý Fraxinus excelsior
Podle pfaf
Nezralá semena se nakládají do soli a octa a poté používají k ochucení jídel. Listy se někdy používají na čaj. Ze stromu se získává mana (detaily neuvedeny). Ze semen se získává jedlý olej podobný slunečnicovému. Strom má léčivé účinky. Další použítí: barvivo, palivo, větrolam, dřevo, na provazy, tanin.
jasan ztepilý

Re: Jasany Fraxinus

PříspěvekNapsal: ned 07. bře 2010 21:20:47
od Ivana
jasan zimnář Fraxinus ornus
Na Slovensku původní, V Čechách a na Moravě vysazován. Někdy se nazývá jasan manový. Z kmene stromu se získává šťáva, která se nechá zaschnout až vytvoří bělavé hrudky, kterým se říká mana. Je sladká a působí jako mírné projímadlo, dříve byla i v lékopise. Obsahuje 60% manitolu. Dříve byla oblíbená jako projímadlo pro děti, má i posilující účinky. Podle J.Minařík: Farmakognosie.
Obrázky

Re: Jasany Fraxinus

PříspěvekNapsal: ned 07. bře 2010 21:29:30
od Ivana
jasan pensylvánský Fraxinus pennsylvanica
Původní v severní Americe, u nás poměrně často vysazován v parcích a lesích. Na jižní Moravě je již pokládán za invazní druh. Jedlá je vnitřní kůra (borka), vařená, udává se že chutná jako vejce. Usušená se také mele na prášek, přidává do polévek nebo do mouky na chleba. Kůra a listy mají i léčivé účinky, používají se jako hořké tonikum. Nálev se užívá při únavě a depresích. Kořeny jsou diuretické. Další použití v košíkářství, jako barvivo, větrolam, dřevo je tvrdé, těžké, pružné, na ruční nástroje a nábytek. Podle pfaf.
Obrázky

Re: Jasany Fraxinus

PříspěvekNapsal: ned 07. bře 2010 21:43:07
od martas
Zajímá mě ten F.ornus.Je z něj ta mana co padala z nebe při exodu židů z Egypta?

Re: Jasany Fraxinus

PříspěvekNapsal: ned 07. bře 2010 22:01:06
od Ivana
Těch druhů co mohly být biblickou manou je víc, nejčastěji se hovoří o tamaryšku galském manodárném Tamarix gallica var. mannifera. Více ve článku.

Re: Jasany Fraxinus

PříspěvekNapsal: ned 07. bře 2010 22:13:19
od martas
Zajímavý článek.Dal by se ten Tamaryšek pěstovat u nás?A ten orsej-tady jsou ho mraky a už moje prababička říkala že je jedovatý.

Re: Jasany Fraxinus

PříspěvekNapsal: ned 07. bře 2010 22:27:37
od Ivana
Tamarix gallica alias tamaryšek francouzský se u nás běžně pěstuje. Asi bys musel sehnat to správné plemeno a pak tam možná hrajou roli i ti červci. Pfaf třeba píše, že v Británii nebyla pozorována produkce many. Možná by stačilo naříznout větvičky, ale nevím, možná jsou ti červci důležití.
Orsej je jedovatý, jako téměř všechny pryskyřníkovité obsahuje protoanemonin. Protoanemonin je dráždivý, je silně jedovatý pro ryby a pulce. Šťáva může způsobit záněty na kůži. Vnitřní otravy u člověka, skotu a ovcí. Otrava se projevuje podrážděním a průjmem, podle množství mohou být příznaky závažnější. Pfaf udává že toxiny jsou nestálé, nízké toxicity a jsou rozkládány varem nebo sušením. Sama jsem ochutnávala lístky orseje v menším množství a nikdy mě nic nebylo (jako obvykle je to asi o dávce a o způsobu přípravy). Údaje z knihy Baloun a kol.: Rostliny způsobující otravy a alergie.

Re: Jasany Fraxinus

PříspěvekNapsal: ned 07. bře 2010 22:37:33
od martas
:shock: Konec pokusů s jídlem.Zůstávám u klasiky.Příští týden máme zabíjačku.Ovar,jitrnice,uzený bůček.Ale tamaryšek vyzkouším.Četl jsem že v Anglii nejsou lilkovité rostliny jedovaté protože je tam vlhko.Proto třeba tam tamaryšek manu netvoří.

Re: Jasany Fraxinus

PříspěvekNapsal: ned 07. bře 2010 22:41:35
od Ivana
Kdes to četl? To mě zajímá. Třeba u nás brambory tvořej solanin. Je v celé rostlině i v zelených hlízách co přijdou na světlo, proto se to zelené musí hodně oloupat.
Ale je pravda, že v podmínkách mimo svou domovinu některé druhy rostlin některé obsahové látky netvoří.
A tamarišek zkus. Zkusila bych někde v parku nějaký naříznout a ochutnat to co z něho poteče. Až bude to jaro.

Re: Jasany Fraxinus

PříspěvekNapsal: ned 07. bře 2010 22:52:27
od martas
Jiří Šamla
Subtropy-Pěstitelské praktikum-A
Cituji:Lilkovité rostliny nejsou v Anglii vůbec jedovaté.Způsobuje to tamní vlhké klima.
Ty jednou něco ochutnáš.......Že se nebojíš.