Stránka 2 z 2

Re: Hodnocení chuti jedlých rostlin

PříspěvekNapsal: úte 19. říj 2010 11:42:36
od Ivana
Takže těm nektarům dávám známku 5.
Nedávno jsem ochutnala křez (často označovaný jako divoká roketa) a má opravdu stejnou chuť jako roketa. Úplně stejnou. Jedna z nejlepších rostlin, dávám 5. Navíc je vytrvalý. Má sice menší listy než roketa, ale mě to nevadí.

Re: Hodnocení chuti jedlých rostlin

PříspěvekNapsal: sob 30. říj 2010 8:48:15
od Kohant
Ve videích na konci jsou jedlé kytky.

http://www.youtube.com/user/PeakSurvival

Re: Hodnocení chuti jedlých rostlin

PříspěvekNapsal: sob 30. říj 2010 8:49:08
od Kohant
Kohant píše:Ve videích na konci jsou jedlé kytky.

http://www.youtube.com/user/PeakSurvival

asi jsem to dal do špatného chlívku

Re: Hodnocení chuti jedlých rostlin

PříspěvekNapsal: sob 30. říj 2010 9:13:02
od Ivana
Já to prozkoumám a když tak to přeřadím. Nicméně poznámku: Zahraniční survivaly, zejména americké a australské nemívají příliš vysoký počet rostlin co rostou i u nás a na některých českých jsem našla rady, kterými výslovně nedoporučuji se řídit (modré a tmavé bobule jsou jedlé).

Re: Hodnocení chuti jedlých rostlin

PříspěvekNapsal: stř 26. led 2011 12:00:56
od Ivana
Takže jsem se rozhodla vyřešit hodnocení chuti rostlin pomocí anket u jednotlivých vláken. Dokonalé to není, ale aspoň něco. Ankety tedy běží ve zkušebním provozu, uvidíme jaké budou výsledky. Budu muset také trochu zohlednit co na to řeknou vyhledávače.
Napište mi prosím jak to vidíte: Mám jednotlivé části rostlin v anketách dělit jako u tématu Denivky anebo mám nechat jednu anketní otázku pro všechny části rostliny?

Dále je tu otázka jestli dělit témata rodů, například javory nebo pcháče.

Re: Hodnocení chuti jedlých rostlin

PříspěvekNapsal: stř 26. led 2011 16:32:27
od Hanča
Ivana píše:Mám jednotlivé části rostlin v anketách dělit jako u tématu Denivky anebo mám nechat jednu anketní otázku pro všechny části rostliny?

Dále je tu otázka jestli dělit témata rodů, například javory nebo pcháče.



Já bych řekla dělit, a to jak části rostliny, tak rody.

Z některé rostliny se dá jíst víc částí, některá je vynikající, jiná skoro nepoživatelná nebo jen v dobách hladomoru - takže výsledná známka ba byla průměr. Pokud bych se pak rozhodovala pro pěstování jen podle hodnocení, řeknu si, že to nebude nic moc a možná o hodně přijdu a ani se to nedozvím.

Právě tak v jednotlivých rodech jsou rostliny s velmi různou chutí, zrovna se to tu nedávno řešilo u libavek. Zase - zprůměrovat celý rod by myslím bylo škoda.

Re: Hodnocení chuti jedlých rostlin

PříspěvekNapsal: pát 08. lis 2013 11:46:11
od Ivana
Vážení a milí, ráda bych oživila toto téma, dávám dohromady jakousi souhrnnou tabulku chuti jedlých rostlin, kde by měly být zahrnuty hlasy z fóra, výsledky mých ochutnávek pro skupiny i moje vlastní zkušenosti. Ráda bych vás poprosila, abyste hlasovali u jednotlivých rostlin a dávali svoje slovní komentáře buď do tohoto vlákna nebo k jednotlivým rostlinám. Můžete se také podívat na článek ze třetí ochutnávky, kde jsme hodnotili kromě syrových částí i některé výrobky a hygienu. Můžete si zkusit tipnout co dostalo samé pětky.

Ochutnáváno v listopadu:
marulka klinopád (Klinopád obecný) Clinopodium vulgare
syrové listy nic moc, tužší, asi tak 3-
Čaj má příjemnou chuť, na rozdíl od většiny ostatních čajů jsem neměla potřebu ho osladit. Funguje i v listopadu, jasná volba pro survival. Nenechte se odradit „špenátovou“ vůní.

kapustka obecná Lapsana communis
Listy křehké, chuť nevýrazná, není hořká ani v listopadu, 3+

mléč zelinný Sonchus oleraceus
Listy křehké, chuť střední, nevýrazná, 3+ až 4

ptačinec hajní Stellaria nemorum
Listy jsou daleko tužší než vypadají, vypadají křehce ale jsou tužší, chuť připomíná ptačinec žabinec ale nedosahuje jeho kvalit. Může být mírně nahořklý. 3

hluchavka bílá Lamium album
Listy středně tuhé, chuť výrazná, zvláštní, nepřipomíná nic jiného. 3+

Re: Hodnocení chuti jedlých rostlin

PříspěvekNapsal: pát 03. říj 2014 0:44:14
od Ivana
Objevila jsem tři úžasné chuťové pětky:

1. semena netýkavky malokvěté Impatiens parviflora, na moje recepty z nich se můžete podívat semhle
2. listy řeřišnice srstnaté Cardamine hirsuta
3. a dneska listy turanky kanadské Conyza canadensis