Stránka 1 z 1

Mléč zelinný Sonchus oleraceus

PříspěvekNapsal: čtv 02. zář 2010 15:42:34
od Ivana
mléč zelinný Sonchus oleraceus

Podle pfaf:
Mladé listy jsou jedlé syrové nebo vařené. Tento druh má nejlepší chuť listů v celém rodu, obvykle mírný příjemné aroma, zejména na jaře. Mohou být přidány do salátů, vařené jako špenát nebo se používají v polévkách atd. Listy obsahují asi 30 - 40 mg vitamínu C na 100 g, 1,2% bílkovin, 0,3% tuku, 2,4% sacharidů, 1,2% popela. Je k dispozici i analýza sušiny (viz pfaf). Může být lepší odstranit okrajové trny (pozn. IP - žádné trny nemá, snad ojediněle, poznámka se nejspíš týká druhu mléč drsný nebo je tento druh v jiných oblastech trnitý). Stonek vařený jako chřest nebo rebarbora. Nejlepší je oloupaný. Mladé kořeny - vařené, jsou dřevnaté a ne velmi přijatelné. Latex byl používán jako žvýkačka Maory z Nového Zélandu. Edibility rating 2, medicinal 2. Léčivé účinky játra, nálev na zpožděnou menstruaci a při léčbě průjmu. Latex ze šťávy se používá k léčbě bradavic. Také se říká, že má protinádorové působení. Šťáva je výborný čistící prostředek, měl by být používán s velkou opatrností, protože může způsobit koliku a tenesmus. Guma se používá jako lék na návyk na opium. Listy se používají jako obklad na zánětlivé otoky. Nálev z listů a kořenů je protihorečný a posilující.
Latex ve stonku obsahuje 0,14% gumy, ale to je příliš nízký obsah pro komerční využití.

Nedávno jsem ochutnala listy a mohu potvrdit příjemnou, mírně nasládlou chuť. Asi ne nadarmo se jmenuje česky zelinný - naši předkové znali.

Obrázek