Lippia dulcis - aztécké sladidlo

To co roste všude samo anebo to, co by většinu lidí nenapadlo jíst.

Lippia dulcis - aztécké sladidlo

Příspěvekod Petra » pon 28. úno 2011 23:00:57

Je tzv. aztécké sladilo prý 1000x sladší než cukr i Stévie. Po staletí využíváná obyvateli Střední Ameriky a Karibské oblasti. Její sladce chutnající listy se používají ke slazení. Je i velmi dekorativní v závěsných květináčích, protože vytváří mohutné převisy s malými bílými kvítky. Pěstovat ji lze jako přenosnou rostlinu, od jara do podzimu na slunečném místě v zahradě. Na zimu v bytě na světlém místě,kde přezimuje při pokojové teplotě, ale bez problémů toleruje i teplotu 8 - 10°C při mírné zálivce. Zemina propustná hlinito-písčitá. Možno ji prý pěstovat i pouze v bytě.

Doporučuje se šlechtěná odrůda Colada neobsahující kafr.

Pěstovala jsem ji asi před 3-4 roky, ale teplotu pod 5 °C nerozchodila a navíc docela dost smrděla kafrem. Sladká byla opravdu hodně.
Máte někdo zkušenost s tou šlechtěnou odrůdou Colada, teď ji znovu nabízí http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/pr ... pie-sladka

Používám na přislazování moučníků drcenou Stévii (těsto je pak dost nazelenalé), tak sháním info o Lippii, stačilo by jí nasušit a nadrtit teoreticky mnohem méně. Zajímala by mne i její zdravotní nezávadnost v případě jejího pravidelnějšího používání.
Petra
Petra
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 206
Registrován: sob 28. lis 2009 21:25:04
Bydliště: Lysá n/L.

Zpět na Jedlé rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron