Je tzv. aztécké sladilo prý 1000x sladší než cukr i Stévie. Po staletí využíváná obyvateli Střední Ameriky a Karibské oblasti. Její sladce chutnající listy se používají ke slazení. Je i velmi dekorativní v závěsných květináčích, protože vytváří mohutné převisy s malými bílými kvítky. Pěstovat ji lze jako přenosnou rostlinu, od jara do podzimu na slunečném místě v zahradě. Na zimu v bytě na světlém místě,kde přezimuje při pokojové teplotě, ale bez problémů toleruje i teplotu 8 - 10°C při mírné zálivce. Zemina propustná hlinito-písčitá. Možno ji prý pěstovat i pouze v bytě.
Doporučuje se šlechtěná odrůda Colada neobsahující kafr.
Pěstovala jsem ji asi před 3-4 roky, ale teplotu pod 5 °C nerozchodila a navíc docela dost smrděla kafrem. Sladká byla opravdu hodně.
Máte někdo zkušenost s tou šlechtěnou odrůdou Colada, teď ji znovu nabízí http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/pr ... pie-sladka
Používám na přislazování moučníků drcenou Stévii (těsto je pak dost nazelenalé), tak sháním info o Lippii, stačilo by jí nasušit a nadrtit teoreticky mnohem méně. Zajímala by mne i její zdravotní nezávadnost v případě jejího pravidelnějšího používání.
Petra