Co s jabkama?

Osvědčené recepty.

Re: Co s jabkama?

Příspěvekod Ivana » čtv 17. lis 2011 18:40:19

Tak jsem ulovila recept na povidla z jablek bez míchání.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3361
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Co s jabkama?

Příspěvekod yaw » stř 23. lis 2011 0:15:42

Báječný recept:
v neděli rozmixovat 8 až 10 jablek, převařit je, přecedit a vzniklou šťávu nechat zchladnout na 26°C. V pondělí koupit 4 balíčky vinných kvasinek Vinka + 4 balíčky živné soli. Vinné kvasinky smíchat s nedělním moštem a přidat na špičku kulatého nože živné soli. Vzniklý roztok nalít do lahve a hrdlo zakrýt zátkou z vaty zabalené do obinadla. Nechat pěkně v teple nastartovat kvasnou kulturu. Než se rozjede kvasná kultura(ca 4-5 dní), půjčit si 200litrový plastový sud a do něj nadrtit (stačí umytýma!!!! nohama rozšlapat) 100 až 150kg jablek. Když je nastartovaná kvasná kultura, přidá se do podrcených (rozšlapaných :lol: ) jablek, dodá se zbytek živné soli a vše se pořádně promíchá. Sud se zakreje igelitem a igelit se zajistí gumicukem na sudu. Dalších 8 týdnů je na to, aby se sehnal někdo kdo to přepálí :lol: (na Moravě no problem :lol: ).
Je- li jablek více jak 150 kg, opatřit patřičný násobek plastových sudů. V lednu až ůnoru z toho může být 10litrů dobré 50% jablkovice :lol:

Yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav

Salát Waldorf

Příspěvekod Ivana » čtv 19. zář 2013 15:40:55

Salát Waldorf

2 pevná jablka, na kostičky
1 menší celer nebo půlka velkého, na kostičky
hrst vlašských ořechů, sekané
tmavé hroznové víno, bobule překrojené napůl, na množství asi tolik co celeru nebo míň
majonéza nebo majonézová zálivka
hlávkový salát k podávání
jablečný ocet, cukr a sůl na povaření celeru

Celerové kostičky povaříme v osolené vodě a jablečným octem a cukrem. Necháme vychladnout, vše smícháme a polijeme zálivkou. Případně necháme vychladit v ledničce. Podáváme na listu hlávkového salátu.

Slavný salát. Původní receptura obsahovala bulvový celer, jablka, hrozny, ořechy a majonézovou zálivku. Dnes po internetu koluje řada variací:
místo bulvového dáme řapíkový celer, půlku množství nebo vše
kostky bulvového celeru necháme zkaramelizovat
víno nahradíme hrozinkami
ořechy opražíme
přidáme kokos
místo jablek nebo celeru dáme jakon
přidáme kuřecí prsa
do zálivky dáme hořčici
jabka i celer nastrouháme
přidáme pepř nebo chilli
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3361
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Co s jabkama?

Příspěvekod hana kédlová » stř 25. kvě 2016 8:43:58

Loni bylo hodně letňáčů ( máme hana a průsvitné). Ty moc nevydrží. Po pár sklenicích kompotu mě přestalo bavit se s tím patlat. Nastrouhala jsem je nahrubo a zavařila s cukrem a se skořicí. Vymačkanou šťávu jsem zahustila cukrem a přidala kys. citronovou. Sirup jsem stáčela do lahví a pro jistotu krátce sterilovala.
hana kédlová
začátečník
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 27. dub 2016 13:18:03

Předchozí

Zpět na Kuchařské recepty z klasických surovin

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron