Stránka 2 z 2

Re: Dýně

PříspěvekNapsal: stř 28. dub 2010 15:43:22
od Vipetka
Polévka z dýně nemá chybu! Já dávám také špetku muškového květu na závěr. Teď na jaře jsem měla dva kousky z obchodu a jako zelené jsem dávala cibulové výhonky, jak mi klíčila cibule. Už se těším, až si ji uvařím s libečkem!

Re: Dýně

PříspěvekNapsal: stř 28. dub 2010 16:56:34
od Ivana
Mě teda polívka z dýně moc nechutná, ještě jsem nejspíš nepřišla na to jak ji ochutit. Muškátový květ zkusím. Žádné další koření nedáváš?

Re: Dýně

PříspěvekNapsal: stř 28. dub 2010 17:49:09
od Hanča
Dýni hokkaido přidávám do bramborové kaše, kromě toho, že je to dobré, má i hezkou barvu. Hanča

Re: Dýně

PříspěvekNapsal: stř 28. dub 2010 19:47:51
od Kohant
Butternut by touhle dobou mohla být dobrá syrová.

Re: Dýně

PříspěvekNapsal: čtv 29. dub 2010 7:11:02
od sklenka
Můj oblíbený recept na dýňovou polívku:
1 cibule + 1 mrkev + 1 petržel (nebo pastinák, kus celeru) + 1 dýně (dělám to ale z Hokkaida, z Butternut mi polívka moc nechutná), očištěnou zeleninu nakrájenou jen na půlky osmahnout na oleji, přidat kousky dýně, pak teplou vodu, chvíli vařit, pak rozmixovat, nesolit
zvlášť v misce rozmíchat balkánský sýr s bílým jogurtem a nakrájeným šnytlíkem - to se pak dává až na talíři do hotové polévky dle chuti

Re: Dýně

PříspěvekNapsal: čtv 29. dub 2010 7:54:41
od sklenka
Jo, a ještě recept na dýňové ravioli:
nudlové těsto - nechť si každý najde, jaké mu vyhovuje, obvyklé je 300 g mouky, 3 vejce, lžíce oliv. oleje, trocha soli,
vajec může být míň, dá se použít i varianta bez vajec, jen mouka, voda, trocha oleje, sůl (dělám to od oka, poměr mouka : voda je asi tak 1:1)
náplň: dýně (orig. Butternut, ale dá se použít jakákoli), sýr ricotta (balkán), parmazán (jiný tvrdý sýr typu ementál), čerstvý rozmarýn, sojovka (nemusí být), oliv. olej, popř. sůl
omáčka: máslo, čerstvé listy šalvěje, piniová (slunečnicová, dýňová) semínka

Dýni napřed upečeme v troubě nakrájenou (stačí jen na půlky), potřenou olejem s nasekaným rozmarýnem (trocha sojovky taky neuškodí), pak podle typu dýně zbavíme slupky, rozmačkáme vidličkou, po zchladnutí přimísíme sýr, popř. dosolíme, můžeme přidat ještě trošku rozmarýnu - sýr se dá i vynechat a taky je to dobré
Těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky, naplníme, přehneme, vidličkou dobře zamačkáme okraje (když se předem potřou vejcem, líp to lepí), vaří se v osolené vodě asi 4 min.
Omáčka: semínka opražit nasucho, pak vyndat, rozpustit máslo, krátce osmahnout natrhané listy šalvěje, vrátit semínka, hned nalít na ravioli a sníst

Je to trochu pracné, ale proklatě dobré

Re: Dýně

PříspěvekNapsal: čtv 29. dub 2010 21:34:47
od Evik
Dík za dobré typy na vaření z dýní. Připravila jsem si dýňový maxi záhon a hodně jich mám vyseto v pařeništi tak uvidím jak to dopadne, ale jestli podle očekávání tak máme dýni či cuketu k večeři každý den. :P

A přidám také recept na naši dýňovou polévku nejčastěji z hokaida
na másle zesklovatět cibulku či pór, pak přidat dýni, osolit, přidat muškátový oříšek a zalít kuřecím vývarem. Po rozvaření rozmixovat a doředit mlékem či smetanou. Může se přidat i pepř. Když je polévka na talíři tak přidávám ještě jogurt - nejlépe smetanový a na kostičky nakrájený osmažený chleba.

Eva

Re: Dýně

PříspěvekNapsal: čtv 29. dub 2010 23:09:34
od Ivana
Tak jsem dneska udělala polívku: jedna mrkev, půlka petržele, asi čtvrtka menšího celeru, třetina dýně butternut a tři brambory. Osmažila na másle a oleji, zalila vodou, přidala zázvor. Pak rozmixovala a přidala smetanu. Byla moc dobrá.

Re: Recepty na dýně

PříspěvekNapsal: pát 11. úno 2011 18:06:04
od Fazole
Dýňové nebo cuketové zelí:

Nahrubo nastrouhanou hmotu hodit na osolenou cibulku (solit hned cibulku, čím dřív se do jídla sůl přidá, tím lépe ji tělo bere), okmínovat a udusit do poloměkka (já radši polotvrda). Dochutit umeoctem a je to k ujedení. :-)

Re: Recepty na dýně

PříspěvekNapsal: úte 02. říj 2012 13:29:08
od Ivana
Tak jsem ulovila na jižní Moravě nějaké bezslupkové (polní pych to nebyl, bylo to už sklizené) a teď se mi peče tenhle koláč. Má být sice z hokkaida a taky jsem to jen nastrouhala, nedusila, ale určitě bude dobrej.