Jablečné koláče

Osvědčené recepty.

Jablečné koláče

Příspěvekod Ivana » pát 06. srp 2010 9:43:00

Zrají nám letní jabka a chci se podělit o své dva oblíbené recepty.
Obrácený koláč (v mojí modifikaci, originál se jmenuje obrácený koláč sester Tutinových)
Jablka bez jádřinců nakrájím na kolečka, chci-li oloupaná, nechci-li slupku nechám. Z cukru udělám karamel (v originálním receptu se dělá přímo na plechu, ale párkrát jsem to připálila protože mám poněkud zvlněné plechy). Kolečka jablek naskládám na plech nebo do formy a zaliju karamelem. Dá se posypat ořechy, oříšky, mandlemi, mandlovými lupínky (v originále), hrozinkami nebo ještě něčím jiným. Na to naliju běžné lité těsto (2 sklenice polohrubé, 1 sklenice krystalu, půlka prášku do pečiva, jedno nebo víc vajíček, oleje podle nálady, doplnit mlékem na lité těsto). Originální těsto je velmi dobré a velmi drahé.
Koláš od Jarky
Upeču koláč z litého těsta (viz výše) a nechám ho vychladnout. Očištěná a oloupaná jablka podliju co nejmenším množstvím vody a rozvařím na hustou kaši. Osladím a přidám tolik pudinkového prášku rozmíchaného v malém množství vody (případně škrobu) aby to celé ztuhlo. Na malé množství stačí jeden sáček pudinku, na velký plech a tlustou vrstvu raději dva. Horkou hmotu naliju na těsto a nechám ztuhnout. Dá se to nalít i na piškot (těsto nesmí být moc vysoké, aby se hmota do plechu vešla), kupovaný piškot, dětské nebo cukrářské piškoty a určitě se dají použít i jiná těsta. Hodně dobré je to se šlehačkou.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Zpět na Kuchařské recepty z klasických surovin

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron