od Ivana » stř 28. dub 2010 20:30:34
Jedlé použití (vše podle pfaf):
Plody - syrové nebo vařené. Mají obvykle hořkou chuť a používají se hlavně na výrobu džemů. Plod je velikosti hrášku a obsahuje jedno velké semeno. Květy se žvýkají. Mladé listy se vaří. Používá se jako vařená zelenina ve Koreji. Semena - syrová nebo vařená. Nejezte semena, pokud jsou příliš hořká - viz poznámka o toxicitě. Z kůry se dělá čaj.
Poznámka: Semena a listy obsahují kyanovodík, jed, který dává mandlím charakteristické aroma. Tento toxin lze snadno zjistit podle hořké chuti. Obvykle je přítomen v příliš malém množství, aby způsobil poškození, ale žádná velmi hořká semena nebo plody se nesmí jíst. Bylo prokázáno, že v malých množstvích kyanovodík stimuluje dýchání a zlepšuje trávení, a říká se, že je přínosem v léčbě rakoviny. Velká dávka může nicméně způsobit respirační selhání a dokonce i smrt.
Další použití:
Zelené barvivo lze získat z listů. Tmavě šedá až zelená barva může být získána z plodů. Dřevo je tvrdé, těžké, odolné, snadno opracovatelné a dobře se lakuje. To velmi oceňují truhláři.