Ahoj Jiří,
mockrát díky za info k zacházení se semínky Vitánie.
Prosím můžeš mi poradit jak se s takovou Vitánií zachází

.
Zdá se mi moc citlivá na jakékoliv změny - hlavně změny stanoviště. Když jsem jí koncem září přenesl z "letního pobytu" ( byla v prosklené verandě na severní straně) dovnitř do domu na severní okno, ihned jí začaly žloutnout listy a zakrátko upadly

. Přenesl jsem jí tedy na jižní okno do místnosti, kde je teplota kolem 18 - 20 °C, tam se stabilizovala. Nyní ca před měsícem jsem jí z důvodů mytí oken přenesl opět asi na týden z jižního okna na stůl v té samé místnosti, vzdálený 2m od okna a reakcí byly opět 2 žluté listy (viz. foto)

.

Prosím poraď jak se s Vitánií má zacházet. Jakou má mít expozici, optimální teplotu, zalévání - jak často zalévat (v zimě/v létě) je náchylná na "přelití"? Mám jí rosit. Jak často hnojit (v zimě/v létě).
Podle oblasti původu (suché oblasti Indie a Afriky) předpokládám, že je to spíš pokojovka v létě skleníkovka nebo může být v létě i mimo skleník (chráněná jižní expozice)?
Pokud existuje nějaká dostupná literatura ( v angličtině, němčině nebo ruštině), prosím dej mi vědět.
Předem Díky
Yaw