Stránka 1 z 1

Rosička krvavá Digitaria sanguinalis

PříspěvekNapsal: pát 05. bře 2010 0:00:08
od Ivana
rosička krvavá Digitaria sanguinalis
Tráva nižšího vzrůstu, lichoklasy prstovitě rozložené. Jako obilnina se pěstuje především v západní Africe a na suchých místech v Americe, zejména pro pastvu. Z obilek se dělá mouka. Kdysi i u nás pěstovaná jako obilnina. Roste na písčitých místech, úhorech, v zahradách, na železnici, ve dlažbě.
Obrázky

Re: Rosička krvavá Digitaria sanguinalis

PříspěvekNapsal: pát 05. bře 2010 9:21:15
od Evik
Kdyby někomu náhodou chyběli tyto dvě zmiňované rostliny (ježatka kuří noha a rosička krvavá) na zahrádce tak mohu přes léto nasbírat osiva kolik budete chtít. ;) Ale osobně bych si je dobrovolně to na zahrádku nikdy nevysela.
Eva

Re: Rosička krvavá Digitaria sanguinalis

PříspěvekNapsal: pát 05. bře 2010 9:22:30
od Ivana
Zkoušela jsi je ochutnat?

Re: Rosička krvavá Digitaria sanguinalis

PříspěvekNapsal: pát 05. bře 2010 16:11:16
od kořenářka
Ode mne taky chtějí mrkev a brambory a ne ježatku na kafe.

Re: Rosička krvavá Digitaria sanguinalis

PříspěvekNapsal: pát 05. bře 2010 16:34:24
od Ivana
Třeba bys jí mohla dodávat do Afriky.
Rosička se jako obilnina dříve pěstovala i u nás a pokud vím, takových druhů co se dříve pěstovaly a nyní se už nepěstují je hodně. V posledních letech (desetiletích?) se docela zúžil sortiment pěstovaných druhů. Platí to i o zelenině a nejspíš i o odrůdách ovoce. I léčivé rostliny se dřív daleko víc pěstovaly. Je to podle všeho kruh: nepěstuje se to, tak to skoro nikdo nezná a protože to lidi neznají tak to nežádají. Další příčina bude nejspíš v tom, že některé druhy se dělají jako "strojová velkovýroba" snadněji.

Re: Rosička krvavá Digitaria sanguinalis

PříspěvekNapsal: pát 05. bře 2010 20:06:03
od Evik
Nezkoušela jsem jíst ani jedno. Popravdě mně ani nenapadlo, že by to bylo k jídlu. Tu ježatku bych ještě brala ta semínka jsou velká téměř jako proso, ale ta kuřička má takové blechy. Cíleně na jídlo to pěstovat nebudu, i když by s tím bylo mnohem méně práce jak s tou mrkví či bramborami, ale kdo ví třeba jednou, když zase nestihnu vyplet záhon a doroste to do plodnosti tak to vyzkouším.
Eva

Re: Rosička krvavá Digitaria sanguinalis

PříspěvekNapsal: pát 05. bře 2010 20:11:45
od Ivana
Já jsem ježatku ochutnávala, ale jen pár semen. Bylo to takový tvrdý a moučnatý. Ale na to abych doopravdy poznala chuť by to chtělo celou misku, nejlépe asi i uvařenou.