Tak jsem konečně našla recept:
UmebošiPřísady
1. Polozralé plody ume (
Prunus mume, 1kg (mějte na paměti, že syrové ume se nedají příliš dlouho skladovat)
2. Sůl, 200g (používáme přírodní mořskou sůl, je-li to možné)
3. Akajiso/Akashiso, 100g (také známá jako "červená Perilla" -
rostlina Perilla frutescens)Začněme:
* Připravte skleněnou nádobu, ponořte do vařící vody a důkladně vysušte.
* Umyjte ume, opatrně aby nedošlo k poškození slupky.
* Odstraňte nožem všechny stopky.
* Nechte ume ve vodě jednu noc.
* Vyjměte a pečlivě osušte (jakákoliv zbývající voda způsobí později plíseň).
* Navrstvěte tenkou vrstvou soli na dno připravené nádoby.
* Na ní dejte vrstvu ume, pokračujte a vrstvou soli a tak dál až dojdou ume. V každé další vrstvě zvyšujte množství soli. Zkuste pracovat tak, aby na poslední vrstvu zbyla asi jedna třetina soli.
* Zbývající sůl dejte na poslední vrstvu ume.
* Dejte ploché víko (nejlépe keramické) na horní vrstvu soli a zatižte víko (dvojnásobek váhy ume, kterou jste použili je správně).
* Zabalte nádobu do průsvitného plastu (kuchyňské fólie) a nechte na chladném, dobře větraném místě.
* Jednou denně nádobou zatřeste.
* Po třech až pěti dnech byste měli vidět kapalinu přetékající přes víko. Pokud ano, zvyšte hmotnost zátěže o polovinu. Pokud nic nevytéká, pak jste nedali dost soli nebo první zátěž nebyla dost těžká.
* Jakmile se kapalina objevila, odeberte jí polovinu. Tato kapalina je bílý ume ocet, bude použit později a tak ji schovejte v chladničce.
* Skladujte nádobu znovu další týden nebo dva.
* Umyjte akajiso listí a vysušte je.
* Připravte množství soli ve výši asi 20% akajiso hmotnosti.
* Vložte listy do mísy, posypeme polovinou soli a silně promačkávejte v ruce až vznikne šťáva. Udělejte to dvakrát, pokaždé šťávu odlijte.
* Nalijte část bílého ume octa na akajiso listy a protřepejte. Ten by měl změnit barvu na jasně šarlatovou.
* Nalijte akajiso listy a (nyní červený) ume ocet na ume a jemně protřepejte nádobu, aby se barva rovnoměrně rozšířila napříč všemi ume.
* Nasaďte víko zpět na ume a dejte na něj zátěž o hmotnosti asi poloviny jako ume.
* Nádobu skladujte. Pokud se ume nebo akajiso objeví nad kapalinou v nádobě, nalíjte více bílého ume octa, dokud není všechno překryto.
* Pokud najdete plíseň, zlehka ji vyjměte a přidejte další bílý ume ocet nebo některé shouchuu (bramborový likér; v nouzi skoro neochucený bílý alkohol).
* Nechte další týden nebo dva. Mimochodem doufám, že jste si vybrali slunné období roku, protože teď se dostáváme k piplavé práci a budete potřebovat čtyři pěkné dny v řadě za sebou.
* Na ráno prvního dne dejte ume do plochého bambusového koše (pokud je nemáte, použijte cokoliv, čím projde kapalina jako je mělké síto) a nechte na slunci. Pokryjte nádobu obsahující kapalinu z ume plastovou fólií a dejte na slunce (pokud nemáte transparentní nádob, tento krok vynechte). Obraťte ume jednou za den. Za soumraku vraťte ume do nádoby a znovu uložte.
* Na druhý den proveďte to samé s ume jako první den, ale tentokrát je nechte přes noc venku. Přelijte kapalinu do vhodné nádoby a dejte ji do lednice.
* Na třetí den opakujte. Opět platí, že ume nechte vyndané přes noc.
* Čtvrtý den vstaňte před východem slunce a dejte ume do dezinfikované sklenice pro uchovávání. Vyjměte akajiso z kapaliny, vymačkejte a umístěte na horní vrstvu ume ve sklenici. Můžete přidat část kapaliny na tomto místě nebo ne, je to na vás.
* Uschovejte v pevně zavíčkované sklenici na chladném a tmavém místě.
Když budete mít chuť na nakládané švestky, otevřete sklenici, vezměte kolik chcete, přikryjte víkem a uložte je znovu. Vydrží tak dlouho, jak dlouho se vyhnete plísni.
Zdroj:
KuroObrázkyVideo