Ale jo...Semenařím téměř veškerou zeleninu, kterou na zahradě pěstuji. Opakovaně potvrzená zkušenost: semena ze zahrady klíčí podstatně lépe než semena koupená. Ale to je známá věc

. Další bonus při semenaření je estetická krása některých rostlin, o kterou bez toho přijdeme. Proudy bílorůžových květů ředkvičky jsou nepopsatelně krásné, okolíky mrkve připomínají souhvězdí, žluté květy kedlubnů skvěle kontrastují s namodralými listy a což teprve rozkvetlá cibule...Na těchto rostlinách lze navíc pozorovat spoustu malých hmyzích tvorů. Další výhodou je, že když očešu několik zralých špenátů, mám podstatně více osiva, než obsahuje jeden koupený sáček. Tudíž při výsevu nemusím myslet na to, že chci ještě zasít vedle, pořád mám dost.
Mám-li s něčím problém, pak jedině s mrkví, ta má v další generaci dost tendenci ke zplaňování, alespoň část kořenů je vždy bílých, v lepším případě žlutých (ty jsou ještě sladké). Moc rád si nechám poradit, jak na to...
Sebrané osivo se ani nesnažím čistit, třídit apod. - obvykle jde do záhonů i s nějakými uschlými rostlinnými zbytky.
A pak ještě spontánní samovýsev.Je to dobrá hra, sledovat, co kde na jaře vyroste. Půdu zpravidla neobracím, takže co tam na podzim spadne, to na jaře vyroste. Obvykle jsou někde ředkvičky, pár salátů, špenátů, pažitka, mrkev....přirozená obnova, jako v lese.
Jinak na semenaření jsou moc dobří mravenci, zvlášť roznášení krokusů, ladoněk, petrklíčů, fialek do trávy to jim jde znamenitě
hezký den
Tomáš