od Misazap » sob 22. úno 2014 10:07:32
Tak se po delší době zase ozývám, zahradu jsem vzdala. Po neshodách s rodinou jsem se zařekla, že na tu zhůvěřilou zahradu už ani nesáhnu a budu si udržovat jediné, květináče, ty výrazně označím cedulkami "Moje, nesahat", protože tady co není podepsané, to mi zničí. Používám z 90% ty svoje samozavlažovací barely a letos do nich zkusím vyset co půjde. Trochu řeším hlínu, protože sice mám kompost, ale v něm skoro nic nechce růst. Na podzim jsem narychlo hodila pár vykopaných pampelišek do směsi kompost plus zemina, pro naši agamu, a všechny postupně odhnily. Pak se nám doma vyrojili mravenci a vyhnali z květináčů několik malých slimáků (přes noc a pochutnali si na nich), ale i další vykopané pampelišky nejdřív krásně vyrašily, vydrželo jim to tak tři týdny a pak šly do paďous. Byly v několika samozavlažovácích a těch barelech, nepřišlo mi to vlhké, je to jako hlína venku.
Chystám se tedy na první výsevy, ale potřebuju nějak vyčistit ten kompost, nemáte nápad co s ním aby nepřišel o všechnu faunu co v něm je, jen o tu nežádoucí? Zeminu už budu muset sehnat z jiného zdroje. Vysévat asi budu zvlášť a pak to přesadím, protože mi hodně padají klíční rostlinky, zkusím půdu na výsevy dezinfikovat propečením v troubě. Až zesílí, tak pak snad už nepadnou na hnilobu. Navíc můžu už teď předpěstovat v zimní zahradě.
Květináče budou před domem (jih) a zkusím nějak pokořit tu terasu. Ta je otevřená na 3 strany (sever, východ, jih), tedy hodně slunná a velmi větrná. Mám v plánu do nebo k barelům dát větve z loni ostříhané kroucené vrby, které by udělaly takovou menší clonu, navíc budou podporou pro popínavky (hrášek, fazolky a ačokča). Loni jsem zasadila dětem jahody, na podzim jsem přesazovala mátu a meduňku, mátu nechám asi u domu, kde jih stíní částečně ořech. Meduňka by terasu mohla zvládat. Mám taky předpěstovaný rozmarýn (kupovaný mi vždy zašel, tak jsem zkusila zasít), mateřídoušku a tymián. Dál na terasu zkusím rajčata, ale mám v plánu zkusit i mrkve a další zeleninu a uvidím co tam půjde.
Kdybyste měli radu co s tím kompostem, tak budu ráda, ale obávám se že bude nejlepší ho nepoužívat. Celý pozemek je zaplísněný a je to i v něm. Slimáci pak dorazí zbytek.