od Vipetka » sob 01. říj 2011 15:16:36
Ano, bedel je veliké množství a ty, co rostou na zahradě se nemají konzumovat. Většinou je to totiž Bedla ostrošupiná, a ta je mírně jedovatá. Samozřejmě, že tam může vyrůst nějaký jedlý druh, ale tyhle malé bedly (většinou mají i dužninu do červena, ale ne všechny) jsou některé jedovaté. A to pozná jen zkušený mykolog, nebo pomocí chemického rozboru. Takže platí pravidlo - bedly ze zahrady ne. Ono i po Bedle červenající, která roste v lese, může být citlivým jedincům zle, takže rozhodně vařit min. 30 minut, jenom tak obalovanou nebo na rychlo smaženou bych neriskovala, už samotné je to nápor na žlučník (bedly hodně sají tuk). Pokud obalovanou jako řízek, tak Bedlu vysokou, nebo Bedlu štíhlou.
A podobné pravidlo je dobré dodržovat u žampionů - žampiony, rostoucí v lese, nebrat, je jich hodně druhů, některé těžko stravitelné. Takže žampión (pokud spolehlivě rozeznám žampión, to dá rozum) může být ze zahrady, z louky, apod......Ovšem obecně žampiony hodně nabírají do sebe těžké kovy. Tož to si člověk nevybere.