Ucelený přehled předpisů má na svých stránkách Svaz eklogických zemědělců
www.pro-bio.cz kontrolní organizace se kterou máme smlouvu
www.kez.cz předpisy o bioosivech
www.ukzuz.cz výzkumnou činnost, semináře, příručky pro biozemědělce
www.bioinstitut.cz Nevšimla jsem si, zda novela zákona o ekozemědělství už prošla sněmovnou, ale asi ne, pořád se jen hádají.
Moje dcera teď zakládá svoji biofarmu, chce žádat o dotaci pro mladé zemědělce. Nevím, jak by to bylo, kdyby se vůbec o žádné dotace nežádalo. Možná, že by nemusela být zemědělská registrace na Živnostenském úřadě, to je kolek za 1 000,- Musí být Vstupní kontrola od kontrolní organizace, můžeš si vybrat ze tří, se kterou uzavřeš smlouvu: zmíněný KEZ, pak ABCERT a BIOCONT. Mě to stálo na 20 ha 4 000,- Smluvní kontrolka pak vykonává ze zákona povinnou každoroční kontrolu zhruba za stejný peníz. Nově zakládaná ekofarma je registrována na Ministerstvu zemědělství. V současné právní úpravě to taky stojí kolek za 1 000,- Po novele se tato registrace platit nemá, jen některé výjimky, které bude ministerstvo udělovat. Protože kontrolní organizace jsou Obecně prospěšné společnosti, údajně se prý občas chovají tržně. Byl tedy kontrolami nad kontrolami a Kontrolkami(!) pověřen Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský- ÚKZUZ, jmenuje se to Úřední kontrola. Ekofarmář musí mimoto samozřejmě splňovat všechny přepisy týkající se zemědělství jako takového, např. vše, co je předmětem tzv. Kontroly podmíněnosti, její osnova je na stránkách MZe.
TOTO VŠECHNO NAHOŘE NAPSANÉ NENÍ STÍŽNOST ALE REALITA
Pokud bych biozahradu zakládala jen pro samozásobení, s radostí bych se vyflákla na všechny vyšší, střední i nižší inspektory i jejich bruselské metodiky. Ekologický provoz vidím v něčem jiném než v každoroční hrůze z jejich buzerace. Fakt je, že když to ustojím, přibude na účtě nějaká ta dotace. Nedostali jsme nic v restitucích, všechno postupně pořizujeme od začátku. Ženská vydrží víc než člověk a já si tu svým často bizardním způsobem naplňuji sen o záchraně údolí. Paradox dnešní doby spočívá v tom, že statek budovaný dříve po staletí mnoha generacemi musíš mít v současnosti pohromadě vpodstatě z roku na rok, abys měla právo na místo na slunci. Něco to vypovídá o povaze této společnosti a o tom nechci psát. Jsem ráda na tomto foru, voní to tu zemí a toho si vážím.
Po letošních zkušenostech musím ,,přidat" v pěstování vlasních, farmářských osiv, deklaruji je při kontrole na zvláštním listě. Ještě jednou podotýkám, že mi není jasné, které úřední úkony by se nemusely absolvovat, pokud by se o dotace nežádalo. Obávám se ,že se s tím snad ani nepočítá. Sposta ekofarem vzniká bohužel jen proto, aby na žádostech o investiční dotace přibylo 15 drahocenných bodů a po 5 povinných letech.....?
Zdraví Mlýnec