Přidám sem svůj dotaz. Od tchánů jsem dostala povoleno vybudovat si pidi.zahrádku na místě, kde byla stará polozbořená kůlna, sklad dřeva a stavebnin, sem tam nějaký plast. Kůlnu jsme zbourali v roce 2005 a vyklidili to. v roce 2008 jsem půdu překatrovala (uuf) a vybrala z ní hodně kamenů a různého smetí. Na to jsme přihodili půdu, kterou jsme skopali kousek od ořešáku. Loni jsem tam zkusila něco málo zasít, ale zvládly to jen hrášky, topinambury a lichořeřišnice. Všechno ostaní zdechlo, nebo to aspoň částečně šežrali slimáci. Se slimákama jsem snad zatočila díky kompostu (nakladli vajíčka pod bedničku, tak jsem je všechny zničila, byla jich pěkná hromada). Co teď se zeminou, očividně je na tom špatně. Trochu tam rosly ještě štětky soukenické (nebo jak se to správně jmenuje - prostě bodlák
Loni jsem si založila kompost, ale je ho žalostně málo. Můžu si vzít kompost od tchýně, ale ta do něj dává kde co, včetně kočičího záchodku
Pak mám zdroj pěkného slaměného koňského hnoje nebo čistých koblížků, případně králičí "kuličkové" hnojivo. Jo a ještě od sousedů vydyndám trochu drůbežího hnoje na zákvas .. ale přehnat to a dát vše asi taky nebude správné. Co byste doporučili na ozdravění půdy?
Plocha mojí zahrádky je asi 6m čtvrečních - navíc velmi zastíněná. Nic moc, ale nic jiného nemám. Teda letos mi bylo dovoleno přebrat si místo, kde kdysi stával skleník a bývalé pařeniště, ve kterém je teď ten šílený kompost - ten se přestěhuje pod ořešák. Tam to taky bude potřebovat trochu upravit. V tom skleníku se daří jen brutnáku a česneku medvědímu a živoří tam zbytky jahod.
Díky za rady