Stránka 2 z 2

Re: Kváskový (nejen) chleba

PříspěvekNapsal: pát 09. pro 2011 18:00:56
od kol238
Už jsem zadělávala dávno, takže podrobnosti si nepamatuji, akorát vím, že to trvalo dost dlouho, tuším 10 dní než to začalo nějak rozumně fungovat. Ještě bych dokrmovala a občas míchala (1 den).

Re: Kváskový (nejen) chleba

PříspěvekNapsal: ned 11. pro 2011 15:09:32
od Alena
Díky za vaše rady. Nakonec jsem z větší části zkusila udělat chleba (s přidáním trochy droždí). Pořádně nenakynul do výšky, ale přesto nebyl zdrclý, měl pravidelné otvůrky, byl poměrně kyprý, jíst se nechal, měl krásnou křupavou kůrku, ale nepatrně tam byla cítit ta nahořklá pachuť kvásku. Lžíci jsem ho dala do zeleninové polévky, tam taky docela ušel, ale pachuť byla znát. Malý zbytek jsem tedy nakonec vyhodila a raději si založím z čerstvé mouky nový. Tahle byla dost dlouho prošlá, jak jsem následně zjistila.

Re: Kváskový (nejen) chleba

PříspěvekNapsal: úte 13. pro 2011 22:07:31
od Alena
No, asi mi není souzeno vyrobit pořádný kvásek. Založila jsem nový z čerstvé mouky, sklenici jsem samozřejmě vypařila horkou vodou, mouku rozmíchala s vodou předem převařenou - a po dvou dnech jsou na kvásku tentokrát pro změnu ostrůvky plísně... Já už se na to vykašlu.

Re: Kváskový (nejen) chleba

PříspěvekNapsal: stř 14. pro 2011 20:47:32
od Danka
Nic si z toho nedělej, s kvasinkama je holt složitá domluva, chybí jim asi nějaká ta signální tentononc navrch, ale se něco povede. Mě obvykle když někde něco zapomenu. Naštěstí jsem sklerotik, takže medovina, víno, ocet a jiné pochutiny se čas od času vyrobí :) . Když občas zapomeneš trošku vody s moukou v teple, tak to nakonec klapne. Nebo pošlu poštou .

Re: Kváskový (nejen) chleba

PříspěvekNapsal: čtv 15. pro 2011 9:50:26
od Ivana
Danka píše:Nebo pošlu poštou .

A to by přežil bez újmy? Teď v zimě?

Re: Kváskový (nejen) chleba

PříspěvekNapsal: čtv 15. pro 2011 20:06:09
od Alena
Danka píše:Nic si z toho nedělej, s kvasinkama je holt složitá domluva, chybí jim asi nějaká ta signální tentononc navrch, ale se něco povede. Mě obvykle když někde něco zapomenu. Naštěstí jsem sklerotik, takže medovina, víno, ocet a jiné pochutiny se čas od času vyrobí :) . Když občas zapomeneš trošku vody s moukou v teple, tak to nakonec klapne. Nebo pošlu poštou .

Díky moc za nabídku. Zase mi otrnulo a zkouším to znova, ale až na opakovaně neúspěšné pokusy definitivně rezignuju, možná tě poprosím :D .
S medovinou jsem na rozdíl od kvásku úspěšná byla, ta se povedla vždycky, jenže od té doby už žádnou kupovanou nepiju, protože mi na rozdíl od té mojí přijde dost nedobrá. Ale je to drahý špás, když člověk nemá v rodině včelaře... Ocet se mi nezdařil, ale matka mívá moc dobrý. Víno jsem ještě sama nezkoušela.

Re: Kváskový (nejen) chleba

PříspěvekNapsal: čtv 15. pro 2011 20:08:23
od Ivana
Alena: Nechceš se s námi podělit o recept na medovinu (nejlépe prosím v novém vlákně)? To mě ještě zkoušet nenapadlo.

Re: Kváskový (nejen) chleba

PříspěvekNapsal: čtv 15. pro 2011 20:51:52
od Danka
Ivana píše:
Danka píše:Nebo pošlu poštou .

A to by přežil bez újmy? Teď v zimě?

Dokud nějak extra nemrzne, nebála bych se o něj. V létě by mohl bouchnout, to by se pošťáci divili.
Alena: připojuju se k Ivaně, jak se dělá medovina? Vaříš, děláš ovocnou, dáváš bylinky? Dík.

Re: Kváskový (nejen) chleba

PříspěvekNapsal: čtv 15. pro 2011 21:45:42
od Alena
Provedeno ;) Recept v novém tématu Medovina.