Výroba sýrů

Biotechnologie v domácnosti a na malé farmě. Výroba jogurtů, sýrů, octa, vína, tofu atd.

Výroba sýrů

Příspěvekod Ivana » stř 20. led 2010 14:25:22

Odkazy
Vyrábíte někdo sýry doma?
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod kořenářka » stř 20. led 2010 20:03:34

Tvaroh se u nás vyrábí v létě postaru. První dávka se naočkuje - srazí krajíčkem chleba. Zahříváním na kraji plotny sraženina zhoustne, pak se tvaroh scedí a vylisuje. Mléko k výrobě tvarohu je nutno odstředit nebo nechat ustát a sebrat smetanu, která by v tvarohu rychle žlukla. Další dávky se očkují syrovátkou z předchozí dávky.
Občas vyrábíme docela chutnou napodobeninu tvrdého sýra, protože na ten pravý nemáme zatím čas:rozpustí se asi 60g másla a v něm 250g tvarohu. Když začne houstnout, přidají se 2 žloutky, sůl, popř. bylinky...
Teplá hmota se nalije do nádoby vypláchnuté studenou vodou. Nejsnáz se to vyrobí v teflonové nádobě. Z větší dávky tvarohu se to většinou nepovede. Myslím si, že je to pořád lepší než ta kupovaná náhražka z kdovíčeho. My do toho koupíme jen to máslo.
Zdraví Mlýnec
kořenářka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 146
Registrován: pát 25. pro 2009 18:15:19

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod Ivana » stř 20. led 2010 20:11:04

Mléko je vlastní od zvířat?
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod kořenářka » stř 20. led 2010 20:25:49

Samozřejmě, teď máme jen jednu krávu, kterou dojíme, masní ,,divoši" tolik mléka nemají. Od mléčné krávy Šmouly máme týdenní telátko a pozítří od ní budeme zas mít konečně mléko do kafe, už se moc těšíme.
Zdraví Mlýnec
kořenářka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 146
Registrován: pát 25. pro 2009 18:15:19

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod Ivana » stř 20. led 2010 20:55:52

Zkoušeli jsme tvaroh i sýry z kupovaného mlíka, není to nic moc. Ale jednou se nám povedl takový pikantní nivohermelín.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod kořenářka » stř 20. led 2010 21:13:11

V kupovaném mléce je mléčný tuk většinou nahrazen tukem sojovým a ten má úplně jiné vlastnosti. Pokud seženeš mléko z farmy, zkus i jogurt, je úplně jiný než kupovaný. 1 litr mléka svařit, zchladit na 45 st.C, rozmíchat v něm 3 lžíce sušeného mléka a 1 malý jogurt s živou kulturou (Bio, Klasik..), rozdělit do skleniček ale víčka jen položit, aby k tomu mohl vzduch. My topíme ve sporáku, na hrnci, ve kterém hřejeme vodu obrátíme poklici a skleničky na to uložíme. Za půl dne i dříve je to hotové, mohou se dotáhnout víčka a jogurt uložit do lednice, vydrží týden.
kořenářka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 146
Registrován: pát 25. pro 2009 18:15:19

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod Ivana » stř 20. led 2010 21:38:46

Do mléka se sójový olej přeci nepřidává. To by se to pěkně prodražilo.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod kořenářka » stř 20. led 2010 21:59:22

Proč tedy trvanlivé mléko nezkysne ale žlukne? Netrvám na tom, že je to zrovna sojový tuk
kořenářka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 146
Registrován: pát 25. pro 2009 18:15:19

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod Ivana » stř 20. led 2010 22:20:53

To by mě taky zajímalo. Mě ale mlíko místo kysnutí hořkne.
Myslela jsem že tam přidávaj nějakou chemii, ale Jirka mě přesvědčuje že je to tím, že do mlíka napadají nesprávné baktérie. Ty správné bakterie mléčného kvašení co má kráva na vemeni dneska už ve vzduchu moc nelítají protože takových krav je málo. Mlíko je pasterované, není v něm nic. Takže tam napadá nějaký hořký hnus.
Možná by stálo za to poslat dotaz do nějaké poradny, vážně by mě zajímalo jak to vlastně je.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod yaw » čtv 21. led 2010 7:04:42

kořenářka píše:První dávka se naočkuje - srazí krajíčkem chleba.

možná hloupý dotaz :? ....to se ten chleba do mléka rozdrobí nebo se tam hodí vcelku?

Yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav

Další

Zpět na Domácí výroba potravin

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník