Stránka 1 z 1

Rychlokvašené okurky

PříspěvekNapsal: stř 23. čer 2010 14:31:56
od bobek
Po rychlokvašených okurkách se můžu utlouct ale musím si je udělat sám, málokteré jiné mi chutnají.

Můj recept:
Vybrat mírně přerostlé nakládačky, čerstvé, nezavadlé. Když se jich do klasické lahve na okurky 3,5 litru vejde přibližně 6 až 8, je to ta správná velikost.
Větší okurky mají silnější slupku a vevnitř se dělají dutiny. To z hlediska chuti není problém ale když se do ní zakousnete tak pochopíte. Každou okurku cca 3x píchnout vidličkou (to je očkování) a pak nechat pár hodin ve studené vodě. Okurky s následujícími přísadami naskládat do sklenice:

1 svazek kopru
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření
špetka kmínu
2 cibule nakrájené na kolečka

Výše uvedené přísady vřele doporučuji kvůli vůni ale šlo by to určitě i bez nich. Mnohem důležitější je nálev:
na 2 litry vody 4 lžičky soli a jedna lžička cukru.
Převařit a okurky přelít tímto horkým (tak že v něm udržíte ruku) roztokem.
A úplně nejdůležitější je aby okurky byly neustále pod hladinou. Nejjednodušší je zatížit je malým kouskem prkénka a na něj položit kámen. Již druhý den by se měl nálev lehce zakalit a příjemně vonět. Na hladině se vytváří nepěkný šlem který ale není třeba odstraňovat pokud se na něm neobjeví stopy plísně. Při pokojové teplotě je za cca 5 dní hotovo.

Jak je děláte Vy ? Sice jsem velkým příznivcem česneku ale na rozdíl od mnoha jiných ho do nálevu nedávám. Nevím proč to dělaj. Kvasnému procesu česnek určitě nepomůže a pokud se podaří okurky zatížit tak aby zůstaly pod hladinou, s trvanlivostí taky není problém.

Re: Rychlokvašené okurky

PříspěvekNapsal: stř 23. čer 2010 16:21:56
od Hanča
Tenhle recept se mi moc líbí, do toho letos určitě jdu. Ve všech ostatních receptech, které se mi zatím dostaly do ruky, bylo révové listí (které nemám).

Re: Rychlokvašené okurky

PříspěvekNapsal: stř 23. čer 2010 18:39:48
od Ivana
Viděla jsem i recept s listím černého rybízu. Kdysi jsem je zkoušela, zkusím recept vyhrabat.

Re: Rychlokvašené okurky

PříspěvekNapsal: úte 10. srp 2010 10:08:32
od Kohant
Dneska je to šest dní co jsem je naskládal do flašky. Sůl doma nemáme, tak jsem dal himalájskou, cukr taky ne, tak jsem dal trochu sušené třtinové šťávy. A je to dobré. Možná jsem to ale trochu přehnal s kmínem.
A co teď? Než je všechny sežeru mám je dát do chladu, nebo nechat na stole?

Re: Rychlokvašené okurky

PříspěvekNapsal: úte 10. srp 2010 10:43:26
od Ivana
Myslím že můžeš obojí. Záleží na tom za jak dlouho je sníte. Jakmile se ti začne dělat na povrchu nějaký hnusný povlak a začne to smrdět tak urychleně spotřebovat nebo opláchnout a udělat nový nálev. Poté se to dá i sterilovat, ale lepší je to sterilovat ještě než se začnou kazit.

Okurky podle Jiřiny Šejbalové
Oprat, v poslední vodě se dají nechat přes noc. Pak odkrojit konečky a propíchat. 3-4 velké hlavy česneku oloupat, stroužky překrojit napůl. Do 5 l láhve naskládat nastojato a natěsno, mezi ně česnek, přikrývat listy vína a višní a koprovou natí. Zalít vychladlým nálevem aby byly potopené, zatížit, zavázat. Nálev se zakalí, za 2-3 dny jsou hotové. Nevydrží příliš dlouho.
Nálev:
celý pepř
semínka hořčice
3-4 hřebíčky
1-2 bobkové listy
hodně soli (ale podle chuti)

Rychlokvašky - variace
Kolečka cibule, křenu, mrkve a celeru, česnek. Koprová, celerová, petrželová, estragonová, libečková, saturejková nať, listy dubu, černého rybízu, višně, vinné révy, máty peprné.
Koření do nálevu: pepř, hřebíček, bobkový list, nové koření, sušené čili papričky, semínka hořčice, jalovec, celý koriandr, zázvor, badyán, kardamom
Variace nálevu: Deko, Pikanta, Nova a jiné hotové přípravky se dají použít
Základní nálev na 1 litr vody:
20 g cukru
30 g soli
5 g kyseliny vinné

Re: Rychlokvašené okurky

PříspěvekNapsal: stř 11. srp 2010 4:50:59
od Kohant
Snědí se hned. Jsou dobré. Jdu dělat další flašku.

Re: Rychlokvašené okurky

PříspěvekNapsal: čtv 12. srp 2010 15:12:48
od bobek
Sůl doma nemáme, tak jsem dal himalájskou


O himalajské soli už jsem něco zaslechl, prý je to dobrá věc.
To ji používáte místo kuchyňské NaCl s jódem, když píšeš že sůl doma nemáte ?
Nechceš nám o ní napsat něco víc ?

Re: Rychlokvašené okurky

PříspěvekNapsal: čtv 12. srp 2010 19:26:47
od Kohant
Nechci. Mám noťas v servisu a připojuju se sem zkrzevá takový vrak, že jsem rád že můžu alespoň číst. Musím si jednou rukou držet displej v poloze ve které alespoň něco ukazuje. Ale ten tvůj recept sklidil úspěch.

Re: Rychlokvašené okurky

PříspěvekNapsal: čtv 12. srp 2010 19:32:23
od Kohant
Jo. NaCl nepoužíváme. Jednou jsem viděl v televizi jak chodili s kamerou po ulici a ptali se lidí na názor na skutečnost, že při kontrolách pražských restaurací bylo zjištěno že do připravovaných jídel běžně přidávají chlorid sodný. Reakce dotazovaných byly úžasné.