Stránka 1 z 1

Moření semen bez chemie

PříspěvekNapsal: čtv 11. úno 2010 20:42:51
od Olgoj Chorchoj
Já jsem na jedné přednášce o rodových osadách slyšel, že je dobré semínka ocumlat. To se dělá z důvodu odstranění těch mořidel, která semínku škodí? Bylo to ke konci přednášky, tak už nebyl čas se zeptat na podrobnosti.

Re: Moření semen bez chemie

PříspěvekNapsal: čtv 11. úno 2010 20:46:15
od Kohant
Mořená semínka se necumlaj.

Re: Moření semen bez chemie

PříspěvekNapsal: čtv 11. úno 2010 21:25:26
od Olgoj Chorchoj
Kohant, na té přednášce se mluvilo o semínkách obecně. Nikdo tam neříkal, že by to na mořená nefungovalo. Když to mořidlo ocucám, tak už to semínko je vlastně nemořené , ne?

Re: Moření semen bez chemie

PříspěvekNapsal: čtv 11. úno 2010 23:46:46
od Ránazrána
Olgoj: Jestli semínko koupíš a jsi uplný začátečník, tak na obalu by mělo někde být napsáno ,že ho nemáš konzumovat, v tvém případě prosím tě ani cumlat.Někomu to muže přijít jako samozřejmost ,že to neocumlá. A někomu zase jako samozřejmost ocumlat....záleží na zdrojích nauky ,výuky.Pravděpodobně přednášející měl na mysli nemořená semena ocumlat.Ale jak poznat ,která semena jsou mořená, když budou mořená něčím jedovatě nebarevným? :?

Re: Moření semen bez chemie

PříspěvekNapsal: pát 12. úno 2010 0:13:38
od Olgoj Chorchoj
ránazrána: ty mořená jsou barevná snad všechny, ale ta barva snad nebude jedovatá, to by přece škodilo i těm semínkům :!:

Re: Moření semen bez chemie

PříspěvekNapsal: pát 12. úno 2010 6:02:39
od Kohant
Olgoj Chorchoj píše:Kohant, na té přednášce se mluvilo o semínkách obecně. Nikdo tam neříkal, že by to na mořená nefungovalo. Když to mořidlo ocucám, tak už to semínko je vlastně nemořené , ne?

Kdo přednášel?

Moření semen bez chemie

PříspěvekNapsal: pon 15. úno 2010 16:33:36
od sklenka
Mno, proti gustu žádný dišputát, ale mořidla používaná běžně na osivo bych tedy do pusy nestrkala - ona i leckterá nemořená semena jsou pěkně jedovatá sama o sobě. Myslím, že výhody ocumlání (tj. zahřátí na tělesnou teplotu, provlhčení + přídavek enzymů obsažených ve slinách, které by mohly pozitivně zapůsobit na klíčivost) by se daly nasimulovat bezpečnějším a příjemnějším způsobem. Je obecně známo, že např. tykvovité rostliny podstatně lépe klíčí, pokud se před vysetím namočí do vlažné vody. Někteří dědečkové dřív nosívali semínka okurek v plátěném pytlíčku na těle nebo na pleši pod kloboukem (fakt, jednoho takového jsem znala). Já mám vyzkoušený tento postup: vezmu uzavíratelný polystyrenový tácek (co v něm v restauracích dávají jídlo domů), dno vyložím toaletním papírem a zvlhčím (příznivci ocumlávání si tam mohou naplivat), rozložím semena, přikryju další vrstvou zvlhčeného papíru, tácek uzavřu, položím na dřevěné prkénko na topení (aby se to moc nepřehřálo), tam ponechám pár hodin, pak odendám pryč, za pár dní mám naklíčeno. Ale nic proti ocumlávání, u nejedovatých a nemořených semen to může zafungovat, má to logiku.

Re: Moření semen bez chemie

PříspěvekNapsal: pon 15. úno 2010 17:00:28
od Kohant
Ocumlávači argumentují tím, že předávají budoucí rostlině informace o sobě.

Re: Moření semen bez chemie

PříspěvekNapsal: pon 15. úno 2010 18:35:40
od bobek
To funguje ale je třeba ocumlávat o půlnoci, za ůplňku a nejlépe na šibeničním vrchu.

Re: Moření semen bez chemie

PříspěvekNapsal: pon 15. úno 2010 19:06:45
od Ivana
Kdybych napsala, že jsem si vždycky myslela že to funguje na mandragoru ale film Harry Potter mi ukázal, že tomu tak není, tak už mi tady nebude nikdo diskutovat o původním tématu.
Které mě mimochodem stále zajímá.