od Alena » sob 23. črc 2011 19:17:25
Já rozhodně nejsem "evidenční" typ, můj přístup ke všemu je velmi bohémský, takže nějaká přesná čísla a data po mně nikdo nemůže chtít. Srovnám ale loňský a letošní rok u nás (Jižní Čechy, České Budějovice a vesnice nedaleko Prachatic, kde máme chalupu). Loni tu byl extrémní výskyt slimáků, jaký nepamatuju; jak už jsme psala výše, sežrali absolutně všechno, nechali jenom ten římský salát a zeleninu vzešlou z pozdních červnových výsevů nebo výsadeb. Letos bylo celé jaro výrazně sušší, což zřejmě omezilo jejich aktivitu, takže na rozdíl od loňského roku veškeré výsevy mohly nejen vzejít, ale i vyrůst. Začali žrát až někdy v červnu už vzrostlé rostliny. Mulčuju už 20 let a protože jsem bordelář, nechávám různě ležet i nejrůznější rostlinné zbytky, takže na výběr mají ty slizké bestie dost. Ale jak pozoruju, u mě prostě žerou všechno. Letos ovšem nejraději ten kamenáč, ledový salát a jahody, všechna ostatní zelenina je "načatá" minimálně. P. kamenáč byl vysetý do misky, do vyklíčení ponechán ve skleníku a dál předpěstován venku, stejně jako ostatní saláty. Po přesazení na záhon jsem ho sice obsypala Ferramolem, slimáci ale v té době zřejmě ještě nebyli moc aktivní (jak tak pozoruju, ten Ferramol je spíš pro srandu králíkům, nezdá se mi, že by ho moc konzumovali, když ho nasypu na záhon, zelenina je stejně sežraná a zelené granulky netknuté, až tam zplesniví). Když povyrostl, začalo už pršet a rostliny byly slimáky úplně obalené a ožrané na košťál. Schovávají se pod mulčem, v puklinách půdy, pod listy čehokoliv, navíc mám jahody a tykve na černé netkané textili, což je pro ně taky ráj, a ještě jsem na cestičky mezi záhony letos začala pokládat kartony, abych nemusela pořád plít, pod nimi je jich samozřejmě taky spousta - vždycky odkrývám kartony a textilii a půlím bestie lopatkou). Jenže v plevelu na cestičkách se zdržovali stejně, takže je to takhle vlastně lepší - ušetří mi to pletí a pod kartony je snadno najdu a zničím. Vypadá to sice neesteticky, ale tam je to jedno.