od sklenka » stř 02. úno 2011 14:09:43
Ivano, takže jsi s divokými rajčaty vyhrála?
Taky by mě zajímalo, kdo jste měli semínka ode mě, jestli vám ty větší podlouhlé plody rostly i z pytlíku "menší", nebo jen z "většího". Já je mám taky původem z Gengelu, poprvé mi vyrostly všechny rostliny s mrňavými a jedna s těmi jako koktejlovými plody - evidentně se to někomu pokřížilo. Přišlo mi to zajímavé, tak jsem si semínka dala zvlášť a vysévala je separé, ale rostly blízko sebe, jeden rok dokonce i se žlutýma, takže další křížení bylo víc než možné. Ty větší jsou zjevně geneticky dost neustálené, mívají plody rozličných tvarů, ale já zatím měla všechny čistě červené.
Našla jsem pro ně docela dobrou oporu: asi 3-4 metry dlouhé lískové větve s postranními větvičkami (zbytky po kopicování) zapíchané jako do vigvamu, rajčata vysadit dovnitř, za tyčku. Dávala jsem ke každé tyčce jedno, ale příště dám jen polovic, porost byl moc hustý, hůř to zrálo.
Ještě postřeh k samovýsevnosti: i po loňské děsné zimě a v deštivém létě samovýsevníci vyrostli a dozrála na nich rajčata. Bylo jich ale míň a zpožďovaly se oproti předpěstovaným o jedno patro.