„Hejzlarová“*- stará rodinná odrůda cukrového hrachu (convar axiphium), u nás pěstovaná od r. 1945, původně z Polska, z oblasti Zelowa, kde žila česká protestantská menšina, po 2. sv válce ji rodina při přestěhování se zpátky do Čech vzala s sebou. Vzrůstná a vysoká odrůda výška až 1,8-2 m (opora nutná), za příznivého vlhkého počasí až 2,25 metru vysoká, typ cukrového hrachu: jí se celé mladé lusky - jsou masité, chutné, mírně nasládlé,různě zakroucené, s vláknem ve hřbetu, lusky jde využít nejen na syrovo ale jsou výborné i dušené (nebo vařené), květ fialový, semeno svraskalé, poměrně velké, nafialovělé, odrůda pozdnější.
Text je z Gengelu, odkud mám semena.
Pěstuji čtvrtým rokem. Chutné, křehké a šťavnaté jsou i takto velké lusky. Ve hřbetě je vlákno, které se snadno "vypárá" odtrhnutím stopky.
Semena na rozdání letos nemám. Něco mi je sklidilo i se suchými lusky. Nejspíš nějaký hlodavec.