od sklenka » stř 31. bře 2010 7:59:55
No, je to jednoduché. Jak se na jaře začne sekat tráva na frekventovaných plochách, tj. nakrátko, rozprostřu ji (trochu zavadlou) v tenké vrstvě na záhon. To už tam většinou raší nějaké výsevy nebo jsou zasazeny předpěstované sazeničky - ty obložím, nepřekryju, samozřejmě. Zelenina roste a trávu podle potřeby doplňuju (tak 3-4x za sezónu). Docela se hodí nasušit si trochu téhle krátké trávy pro použití na podzim a brzy na jaře, když se ještě neseká - to aby bylo čím ucpat díry vzniklé po sklizni něčeho. Koncem léta nebo na podzim, když sklízím semínka, jich do toho trochu vyklepu, nebo se vyklepou sama - na jaře něco vždycky proroste a plevele je minimum. Saláty - kamenáče třeba vyraší většinou už na podzim, ale slušná část jich zimu přežije. Mně to funguje se salátem, lebedou, mangoldem, kadeřávkem, pastinákem a naťovou petrželí, mezi to nechám vysemeňovat měsíček a nevím, co ještě. Když chci do takhle ošetřeného záhonku něco vysévat ještě na jaře, kousek mulče jen poodhrnu, nestahuju ho celý - nebo respektive nedělám to každý rok. Vždycky si nějaké plochy vyčlením na tyhle kontrolované samovýsevy a z některých mulč stáhnu. Třeba hrách se dá sít klidně do výše popsaného mulče - proroste, ale cibule mi v mulči růst nechce, takže tu dávám do holé půdy, přiseju k ní mrkev a pak přiložím trochu mulče jen k té mrkvi. Jako mulčovací materiál se dá použít i ledacos dalšího - třeba zeleninové lupení, ale tráva se zatím osvědčila nejlíp. Jen se nesmí dávat úplně čerstvá a ve velké vrstvě, to pak plesniví.