K soukromým zprávám některých členů fóra:
Vím že průvodce Zahradničení s biouhlem FAQ který jsem přeložila z angličtiny je zkopírován na fóru soběstačnost, a byl tam vložen do několika hodin co byl zveřejněn zde. Nelze to vykládat tak, že se jedná o nezávislý překlad, neboť je slovo od slova shodný s tím mým. Vím, že fórum soběstačnost zkopírovalo i jiné příspěvky, některé taktéž slovo od slova (například obsáhlý příspěvek od Pierra kde píše o svých zkušenostech s chovem indických běžců) a řadu dalších převzalo jen volně, bez uvedení zdroje (z fóra soběstačnost sem nevede ani jeden odkaz).
Já osobně jsem vychovaná a naučená ctít autorství a autora i zdroj vždy citovat a při odborné práci to patří k základní etice bez které člověk vůbec nemůže pracovat. Tato zásada se ovšem na internetu spíše nedodržuje, dodržují ji pouze ty serióznější internetové zdroje. Vlastník stránek soběstačnost kopírování a přebírání příspěvků bez uvedení zdroje pokládá za „inspiraci“ a „spolupráci“ jak se i zde na fóru můžete dočíst. Kopírování bez uvedení zdroje osobně pokládám za neetické, ale na internetu obecně je dodržování autorských práv k čemukoliv velmi problematické.
Připadá mi to o to smutnější, že vlastník a administrátor fóra soběstačnost je i obecním zastupitelem (jedná se o informaci volně dohledatelnou na internetu, začít můžeme např. tady: whois.domaintools.com. Je ale asi velmi naivní v dnešní době očekávat, že politici jsou ti nejlepší z nás.