Tedy něco o trkači.
O existenci tohoto, pro dnešní techniku již prehistorického vynálezu bří Montgolfiérů, známýchto vynálezem, který se týkal jiné tekutiny, tak o tom jsem se dozvěděl už od mého otce, když povídal o potížích těch, kdo pracují na vrcholu Sněžky, že teď jim tam zamrzla voda v potrubí, protože jim motorové čerpadlo žene vodu rovnoměrně a jen když je potřeba. pak se čerpadlo vypne a tak si ta voda v klidu mrzne. Dokud tam byl ten trkač, byl klid. Ten tu vodu vytrkal, a jak se voda pohybovala po skocích a neustále, nenamrzala. Postupně jsem na to pozapomněl, až na naší zahrádce, kilometr od vsi, uprostřed tlačení kárky s kanystry vody od potoka, kde ještě zbyla voda, jsem si na vše vzpomněl. A dnes jsem se dopátral, že:
Trkač je velice technicky jednoduchá záležitost. Voda tekoucí skrz přístroj zatlačí tzv trkací ventil se závažím a ten se s trhnutím zavře. skokově naroste uvnitř tlak vody, který skrz výtlačný ventil proltačí určitý objem vody. Tím poklesne tlak vody a závaží na trkacím ventilu trkací ventil opět otevře. Rychlost průtoku naroste až nakonec zatlačí trkací ventil a ten se s klapnutím zavře. Tím skokově naroste tlak...... A tak dále a tak dále....
http://www.aqua-thermo.cz/a tady ho ještě v dnešní elektronické době prodávají.